Zásadní škrty za 15 miliard týkající se ministerstev. To poradil Telička Babišovi

16.04.2014 21:01

REPORTÁŽ Svůj recept, jak dodat sílu zesláblé Evropské unii, doporučil kandidát hnutí ANO do evropských voleb, bývalý člen Evropské komise Pavel Telička, zaměstnancům společnosti Deza. Někdejší diplomat tvrdí, že sice světem hýbat Česká republika nebude, ale můžeme pootočit právě evropské kormidlo aktivitou, komunikací a znalostmi prostředí.

Zásadní škrty za 15 miliard týkající se ministerstev. To poradil Telička Babišovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička ve valaškomeziříčské chemičce Deza

Ve valašskomeziříčské chemičce Deza, která je součástí koncernu Agrofert, debatoval lídr hnutí ANO do evropských voleb Pavel Telička se zaměstnanci podniku. „Nepřišli jsme dělat předvolební agitku, ale pohovořit,“ zahájil Telička. „Možná je dobré se zamyslet nad tím, co stojí před Evropskou unií a před námi,“ dodal.

Pak zopakoval důvody, které ho vedly ke kandidatuře. „To, s čím mám osobně problém, a to je důvod, proč jsem se po devíti letech podnikání rozhodl vrátit do veřejného sektoru, je, že 70 procent toho, co ovlivňuje život náš i hospodářských subjektů a podniků, se rozhoduje v Evropské unii,“ upozornil s tím, že podle jeho názoru se česká reprezentace chovala na evropské půdě neaktivně, nevyužila potenciál a nekomunikovala. „České kverulantství se nám vymstí, náš vliv je úměrný tomu, jak se v unii chováme,“ doplnil Telička.

Telička: Zaorálek světem hýbat nebude

Pak se zaměřil na výzvy, před kterými unie stojí. „Evropská unie se částečně i v důsledku rozšíření rozmělnila a zeslábla,“ tvrdil lídr ANO. „Je potřeba vrátit se do reality. Vidíme, že nám roste politická a ekonomická konkurence,“ dodal. Jako další klíčové téma pro budoucnost vnímá Pavel Telička ochranu trhu před nekvalitními a zdraví škodlivými výrobky a nezaměstnanost. Česká republika má podle něj možnost do záležitostí zasahovat, připouští ale, že i to má své meze. „Ať děláme, co děláme, ministr Zaorálek světem hýbat nebude,“ doplnil.

V oblasti průmyslu prý nelze vyjednat lepší podmínky

Po úvodním proslovu se dostali ke slovu také zaměstnanci společnosti Deza. Jako jeden z prvních zazněl i dotaz, proč česká vláda nevyjednala lepší podmínky s unií, takové, jako mají jiné státy, abychom mohli snadněji čerpat dotace. „Podmínky jsou zcela identické. Konkrétně v oblasti průmyslu nelze vyjednat víc. Vy nemůžete vyjednat žádné přechodné období a nic navíc. Já nevylučuji, že například v Polsku nějaký konkurent v jiném odvětví dostává státní pomoc. To nevylučuji, to se děje. Státní pomoc není nedovolená. Připouštím, že jsou případy, kdy někdo dostane daňové prázdniny nebo úlevu. Jediná výjimka jsou takzvané bezcelní zóny, které mělo Polsko,“ reagoval Telička, který se domnívá, že vše je možné řešit aktivním přístupem.

Babiš by měl škrtnout miliardy na právníky a konzultanty

Telička pak kritizoval přístup České republiky. „Naši politici a naše vlády vůbec nevědí, jaké máme možnosti. Českým firmám neustále někdo troubí, že se nedá nic dělat. Buďme v unii aktivní. Pokud máme problém, musí se ministři o to starat. Tyto mechanismy fungují,“ upozornil.

„Chce to mít pozici, ve které budeme mít silné kramfleky, jít do toho a docílit konkrétního výsledku. Bohužel za těch deset let jsme se chovali jako neskuteční amatéři. Dnes nahrazují poradenské firmy činnost české exekutivy. Já jsem říkal i Andreji Babišovi: První, co se škrtne, bude patnáct miliard ze třiceti na vnější služby ministerstev, na právníky a konzultanty. Můžeme to dělat sami,“ dodal. Ve finiši vyzval zaměstnance Dezy, aby se zúčastnili voleb.

„Doufám, že diskuze navodila pocit, že evropské volby nejsou nepodstatné. Jsou prakticky stejně důležité jako národní. Evropská unie nás ovlivňuje velmi silně. Má smysl jít k volbám a zvolit lidi, kteří nemají zapotřebí jít do politiky, nicméně znají unii zevnitř a vědí, jak funguje, a kteří jsou schopní skládat účty. Podstatné je, běžte k volbám, má to smysl,“ uvedl na závěr Telička.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…