Zavolejte na něj Chocholouška. Je to cesta do pekla. Dienstbier udivil své kolegy s tímto nápadem

05.06.2014 15:54

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier po návrhu, který má pozitivně diskriminovat a zvýhodňovat Romy, přišel s dalším inovativním nápadem. Podle něho by měli mít volební právo v České republice i cizinci, kteří zde mají trvalý pobyt. Mezi politiky to ale nevyvolalo příliš pozitivní odezvu. Někteří na něho volají doktora Chocholouška.

Zavolejte na něj Chocholouška. Je to cesta do pekla. Dienstbier udivil své kolegy s tímto nápadem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

„Plán je takový, že začneme na regionální úrovni, tedy u voleb do obecních a krajských zastupitelstev. Cizinci by totiž měli být integrováni především v místech, kde žijí. Dokážu si časem ale představit i to, že by směli volit i do sněmovny,“ řekl pro LN Dienstbier.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o tom, že podle Dienstbiera by cizinci, kteří zde mají trvalý pobyt (ale nemají občanství České republiky), měli získat volební právo, nejprve na úrovni komunální a krajské a pak i parlamentní. Politici jsou z Dienstbierových nápadů mírně řečeno rozpačití a podporu nenalézá ani uvnitř sociální demokracie.

S experimenty opatrně

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na dotaz nereagoval. Stejně jako předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

„Myslím, že pan ministr hledá mermomocí nějaké voliče, a tak si zkouší postupně kupovat hlasy gayů, pak Romů a nakonec cizinců s trvalým pobytem. Ale principiální otázka přece zní: co dělá občana občanem? Přece právo vládnou si ve své zemi, nikoli v zemi cizí. Z tohoto pohledu by šlo teoreticky diskutovat snad jen o volbách komunálních – jenže, když by měli právo volit a vést obec cizinci, proč ne i chalupáři, kteří mají v obci domy a velkou část roku v ní také žijí? Tohle je podle mě otázka na české občany – tedy na referendum, zda a v čem se ve své vlastní zemi o svá práva chtějí dělit s cizinci,“ uvedl předseda hnutí Úsvit a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Celkově činnost ministra Dienstbiera ukazuje, že si ministr pro lidská práva popletl svou funkci – má přece hájit především práva nás, občanů České republiky. Jejich porušování je přitom na denní pořádku. Má chránit například práva českých důchodců, dětí či zdravotně postižených. Má řešit práci soudů a vymáhání práva. A ne, že si bude vymýšlet zákony, jak zvýhodňovat cizince, kteří s námi nemají nic společného, nebo navrhovat protiústavní pozitivní diskriminaci v souvislosti s romskou menšinou,“ dodal Okamura.  

„S experimenty opatrně. V eurovolbách pro občany EU o tom lze diskutovat, jinak nevidím smysl. Volební právo se váže na občanství,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Návrh považuji za nesmyslný, volební právo má být i nadále podmíněno občanstvím, výjimkou mohou být občané EU v komunálních a evropských volbách,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Nemyslím si, že by měli mít volební právo obyvatelé bez českého státního občanství. Spíše bych se zaměřil na zlepšení možnosti volit českým občanům v zahraničí, například umožněním korespondenční volby,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Dienstbier protežuje cikány a cizince na úkor zbylých českých občanů

„Když navrhl pozitivní diskriminaci pro Romy, mohl jsem si myslet, že se pan ministr jen momentálně pomátl, dnes jsem si už jistý, že se o pomatení nejedná. To by jej totiž omlouvalo a já si nemyslím, že to, co říká, je jakkoli omluvitelné. Dá se říct, že ho chápu. Občané České republiky ho prostě za ty poslední výroky nemohou nikdy dobrovolně volit. Proto horko těžko hledá další možné zdroje hlasů a nachází je v imigrantech, které se bude snažit uplácet jeho oblíbenou pozitivní diskriminací. Jsem přesvědčen, že pan ministr nemá důvěru občanů České republiky a měl by zvážit rezignaci. Čím dříve, tím lépe,“ míní poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Myslím, že ty Dienstbierovy nápady jsou už na psychiatrickou péči doktora Chocholouška, a nevím, jestli není nejvyšší čas ho k němu dovést. Myslel jsem si, že jeho perlení už skončilo pozitivní diskriminací cikánů. Vidím, že jsem se mýlil, že to ještě neskončilo. Nevidím nejmenší důvod, proč by cizinci měli mít volební právo a proč by měli rozhodovat o naší zemi. Doufám, že z jeho dílny zanedlouho vypadne nápad na volební právo patnáctiletých a další oduševnělé nápady. Třeba volební právo pro zvířata. Voliči ČSSD by si měli uvědomit, koho to vlastně volí – někoho, kdo jim škodí a kdo chce protežovat cikány a cizince na jejich úkor,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Jsem zásadně proti. Ten nápad je mimo a není logický. O věcech by měli rozhodovat ti, co tu žijí a rozumí tomu, co se děje. Je to jen jeho populistické gesto, jak získat hlasy různých komunit,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Nechme Čechy, aby si o své zemi rozhodovali sami. Pro tuto zemi umírali

„Nechápu, o co panu ministru Dienstbierovi jde. To je ČSSD natolik zoufalá, že potřebuje hlasy cizinců? Nebo si pan Dienstbier myslí, že jsou Češi nesvéprávní a potřebují pomoc s výběrem politiků od cizinců? Nedělejme z České republiky Kocourkov a nechme Čechy, aby si o své zemi rozhodovali sami,“ uvedla poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

„Byl bych opatrný. To by v Karlových Varech mohl být primátorem Rus? Neztratí se tím motivace imigrantů usilovat o naše občanství? Pan ministr by měl začít makat na věcech, které hoří, a ne pořádat mediální show. Neodvádí svými nápady pozornost od skutečnosti, že vláda zatím spravuje zemi nekoncepčně a chaoticky? Pokud někdo chce měnit zásadní věci – zavést pozitivní diskriminaci, volební právo cizinců, osvojení dětí homosexuály a tak dále, je to legitimní, ale je férové to říci voličům před volbami ve svém volebním programu. Jinak je to skoro podraz,“ zlobí se místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Občan České republiky žijící na jejím území má právo si volit zástupce do všech zastupitelských orgánů a dát jim důvěru spravovat jeho věci. Nikdo jiný. Přes to pro mě nejede vlak. Odmítám všechny nápady na rozmělňování práv českého národa na zemi, její plody, tradice a jazyk, které jsme si od poloviny 19. století tvrdě vydobyli a pro kterou jsme i umírali,“ řekl senátor Pavel Lebeda.

Kam na ty nápady chodí? Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly

„Jak se říká: Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Takže z tohoto hlediska považuji tento liberální dobrý úmysl Jiřího Dienstbiera za problematický. Navíc pro takto rozsáhlé uvolnění volebního práva nevidím sebemenší důvod. Ale je zcela legitimní o těchto otázkách otevřít veřejnou debatu. Myslím, že však většina veřejnosti bude proti,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„V případě cizinců s dlouhodobým pobytem souhlasím s Jiřím Dienstbierem bez výhrad,“ sdělila poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Kam na ty nápady chodí? Volební právo je svázáno s občanstvím. A má to velký význam,“ diví se poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Pakliže by toto mělo platit obecně v celé EU, tak by to možná stálo za diskuzi. Muselo by to být ale spojeno i s konkrétní a celoevropskou imigrační politikou. Je-li to ale pouze český výmysl, tak je to stejná pitomost jako ona pozitivní diskriminace. Postup podle návrhu Dienstbiera by v případě Karlových Varů byl přímou pozvánkou pro Putina. To chceme?“ ptá se senátor Miroslav Krejča.

Pan ministr to už s těmi svými nesmysly přehání. Ať začne dělat něco pořádného

„Je to jen další nesmysl. Pan ministr to už s těmi svými nesmysly přehání,“ reagoval senátor Zdeněk Schwarz.

„Jsem možná konzervativní, ale nepovažuji za nedemokratické, když volební právo je jednoznačně podmíněno patřičným občanstvím. Naopak soudím, že je to tak správné. A historií ověřené,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Milý magistr práv Jiří Dienstbier je opět těžce mimo. Stále chce jen měnit českou ústavu, omezovat pravomoci prezidenta a zavádět pozitivní diskriminaci po americkém způsobu. Jeho sny o volebním právu i pro cizince i imigranty mohou v budoucnu znamenat bezpečnostní riziko pro české občany,“ myslí si senátor Vladimír Dryml.

„Myslím si, že je to nesmysl. Pan ministr by měl věnovat svůj čas změně zákona o exekucích, lichvě a zákonu o sociálním bydlení,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Jiří Dienstbier prosazuje také to, aby cizinci směli působit v tuzemských politických stranách. Zatím je k tomu potřeba české občanství.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…