Závratný plat a milionové odměny Jany "carevny" Nagyové jsou venku

02.08.2013 17:00

Bývalá šéfka kabinetu někdejšího premiéra Petra Nečase pobírala v letech 2010 až 2012 plat vyšší než 900 000 korun ročně. K tomu Jana Nagyová dostávala statisícové odměny. V roce 2011 to bylo například 1,22 milionu korun.

Závratný plat a milionové odměny Jany "carevny" Nagyové jsou venku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Kromě platu Jany Nagyové byl zveřejněn celkový přehled platů vedoucích zaměstnanců na Úřadu vlády. Je zde například i bývalý vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul, který bral ročně 1,17 milionu korun a k tomu další odměny. Loni na odměnách získal navíc 1,7 milionu korun.

"Chceme tímto postupem transparentně ukázat, jak bylo nakládáno s veřejnými prostředky. Vrcholní státní zaměstnanci musejí počítat s tím, že jejich plat podléhá zvýšené kontrole a není možné donekonečna tajit, jakou mzdu za svou práci dostávají. Věřím, že se tak Úřad vlády tímto krokem stává otevřenějším a transparentnějším," komentoval to nynější vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

Úřad vyvěsil na webu roční platy a odměny vedoucího Úřadu vlády, jeho náměstků a vrchních ředitelů jednotlivých sekcí. U údajů však nejsou zveřejněna jména, pouze označení náměstek 1 či VŘS 1 (tedy vrchní ředitel/ka sekce).

Utajovaný plat Jany Nagyové

Zájem v minulosti ale vyvolávalo hlavně vysoké finanční ohodnocení práce spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Petra Nečase (ODS) Nagyové. Minulé vedení úřadu ovšem platy zveřejňovat nechtělo. To v minulosti kritizoval například Nadační fond proti korupci. 

S Nagyovou je pak spojován Karel Randák, bývalý ředitel civilní rozvědky, který je v nadačním fondu členem správní rady. Právě on měl mít informace o platu Nagyové a předat je médiím. Údajně převzal od tehdejší zaměstnankyně Úřadu vlády Lenky Pikorové dvě výplatní pásky Nagyové a předal je deníku Insider, který je zveřejnil.

Policisté Randáka v souvislosti se zveřejněním odměn obvinili z neoprávněného nakládání s osobními údaji, hrozí mu až pět let vězení. Obžaloba, kterou v současné době projednává Obvodní soud pro Prahu 1, tvrdí, že tento skutek výrazně zhoršil pověst Nagyové. Randák jakoukoliv vinu odmítá.

Luxusní život přítelkyně premiéra

Nynější vláda však plat Nagyové zveřejnila sama. Ročně tak pobírala přes dva miliony korun. Z těch pravá ruka Nečase žila na poměrně vysoké noze.

Jak například poznamenali redaktoři z bulvárního deníku Blesk, u soudu s Randákem na sobě měla oblečení za desetitisíce. Oblečen měla kostýmek Max Mara za 47 tisíc korun, lodičky za 19 tisíc a šátek za 17 tisíc.

Luxusem se Nagyová obklopovala, ale také ho vyžadovala. Na Úřadu vlády byla někdy přezdívaná jako „carevna“. Týdeník Respekt například přišel s tím, že jednou dostala chuť na smažený sýr. Musel být ale nachystaný přesně podle jejích představ. Služebním autem si ho nechala natřikrát poslat od kuchařů ze svého úřadu, než byl perfektní a měl k sobě i salát.

„Jde spíš o kontext, ve kterém je ten detail použit. Pokud je to doklad – a ověřený – nějakého osobnostního rysu, který má přesah do fungování kanceláře bývalého premiéra, tak to už se používá dávno. Posun médií k takovýmto věcem doopravdy probíhá v celé naší civilizaci,“ komentoval tehdy pro ParlamentníListy.cz novinář Karel Hvížďala onen článek a móresy Jany Nagyové.

Náladová carevna předváděla i okázalý životní styl

Právě kvůli podobnému chování začali podřízení na Úřadu vlády Janě Nagyové nelichotivě přezdívat „carevna“, s odkazem na její nejrůznější vrtochy doprovázené častými změnami nálad a okázalým životním stylem. Svůj byt v Hrzánském paláci nechala vybavit drahým italským nábytkem. S těmi, kteří se jejímu jednání nepodvolili, se dokázala rychle a nekompromisně rozejít. Za tři roky se tak u ní vystřídalo šest sekretářek, čtyři mluvčí, u premiéra další tři sekretářky a někteří další dlouholetí úředníci.

Jedno z jejích prvních rozhodnutí po příchodu na Úřad vlády bylo, že změnila uspořádání v kanceláři premiéra tak, aby jejich místnosti byly přímo propojeny a oni k sobě mohli kdykoli chodit bez vědomí sekretářek a dalších lidí. Nad vnější vstup do spojených pracoven pak Nagyová nechala namontovat červená světla „Nevstupovat“. To vše Nečas odsouhlasil. Zároveň Nagyovou pověřil, aby mu sjednávala většinu schůzek a rozhodovala tak, kdo se s ním bude moci setkat a kdo ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…