Zbabělý ministr a temné náznaky. Paní Bradáčová, ne všichni Vás vítají

30.07.2012 15:57

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS jmenoval na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana vrchní zástupkyní v Praze Lenku Bradáčovou.

Zbabělý ministr a temné náznaky. Paní Bradáčová, ne všichni Vás vítají
Foto: hns
Popisek: Corrado Cattani v sukních Lenka Bradáčová

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co si o tomto jmenování myslí: Zda ho považují za správný krok a zda-li nemůže mít vnímán jako populismus, když jmenování Bradáčové podle mnohých nepatřičným způsobem podporovala různá média či nátlakové skupiny.

Blažek nemá odvahu

„Uvidíme. Od pana ministra se nedalo očekávat, že bude schopen čelit mediálnímu davu. Nemá tolik odvahy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda NS-LEV 21 a poslanec  Jiří Paroubek.

"Je to rozhodnutí v pravomoci ministra, které nebudu zpochybňovat. Já jsem nikdy nehleděl na Lenku Bradáčovou v černých barvách. Naopak považuji za důležité, že ministr hlídá pozorně přípravu zákona o státních zástupcích. Tam jsou věci, které je proti původnímu návrhu nutné korigovat," řekl ParlamentnímListům.cz ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

TOP 09, která již dříve vyzývala ministra Blažka, aby Bradáčovou jmenoval, ministrův krok uvítala. „Je to dobrá zpráva pro nezávislost státního zastupitelství. Ta může být zachována jen tak, že budou přijímány návrhy nejvyššího státního zástupce, který je jejím garantem,“ sdělil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Je to věc ministra. Ale že by měl Rath pravdu?

Poslanec ODS Boris Šťastný ale zastává jiný názor. Podle něj nemá ministrovi do jeho výběru nikdo co mluvit. „Po stoprvé říkám, že politici nemají co komentovat či hodnotit, kdo je či není vrchním státním zástupcem, obecně jakýmkoli státním zástupcem. Nejvyšší státní zástupce navrhl, ministr jmenoval. Tečka. Zákon byl naplněn. Tak to má být,“ míní Šťastný.

Poslankyně KSČM Marie Nedvědová nechtěla komentovat, zda se jedná o správné rozhodnutí, a ukáže to podle ní budoucnost. „Jen jsem si vzpomněla na slova Davida Ratha ve sněmovně, když se rozhodovalo o jeho vydání, že paní Bradáčové byl slíben post na Vrchním státním zastupitelství,“ vyjádřila své pochybnosti poslankyně.

"Pro TOP 09 je důležitá nikoli konkrétní osoba, ale skutečnost, že je respektována nezávislost a výběr nejvyššího státního zástupce v personálních otázkách," říká místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Konečně se bude vyšetřovat

Podle člena poslaneckého klubu VV Jiřího Štětiny se jedná o správné rozhodnutí. „Je třeba zrušit všechny vazby z doby ještě nedávné, kdy se kauzy nešetřily, zastavovaly nebo účelově prodlužovaly, až nikdo nemohl být trestně stíhán. Populistické to rozhodně není, protože kauza Davida Ratha není jediná, která se týká politiků všech stran, které byly do roku 2010 v parlamentu. Předpokládám také, že s paní Bradáčovou dostanu také odpověď na svou interpelaci, kterou jsem přednesl v červnu,“ vysvětlil poslanec.

„Ministr vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce Zemana. Překvapením byly spíše úvahy o jiné volbě a čas, který na rozhodnutí potřeboval. Zda je o dobrou volbu, ukáže čas,“ míní poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Politické vlivy a záměrný tlak médií

„Neumím to posoudit, protože o paní Bradáčové jsem kromě její aktivity v kauze Rath nikdy před tím neslyšel a nevím jakému druhu populismu by rozhodnutí o jejím jmenování mělo vycházet vstříc. Úkolem státního zástupce není být populární, ale striktně dohlížet na dodržování zákonů, a to ve všech fázích trestního řízení, i kdyby to třeba nebylo někdy v souladu s tím, jak chápe spravedlnost laická veřejnost,“ reagoval poslanec ODS Aleš Rádl.

„Domnívám se, že je to výraz politických vlivů, které se střetávají v boji o kontrolu státních zastupitelství mezi vládními politickými stranami a také záměrně vyvolávaným tlakem některých médií,“ komentoval jmenování Bradáčové poslanec KSČM Stanislav Grospič.

"Jmenování proběhlo na základě návrhu nejvyššího státního zástupce Zemana, a to je v pořádku. I ministr Blažek uznal, že nenalezl kvalifikovanějšího kandidáta. Věřím, že paní Bradáčová bude kompetentní vrchní státní zástupkyně," uvedla místopředsedknyě TOP 09 Helena Langšádlová

Rozhodnutí uzrálo

Poslanec ODS Jan Florián míní na rozdíl od Bebarové-Rujbrové, že špatné by bylo uspěchané rozhodnutí. „Ministr Blažek tímto prokázal, že je odborníkem na svém místě. Nepodlehl mediálnímu ani politickému tlaku. Až se sám přesvědčil, že paní Bradáčová je vhodnou kandidátkou, tak ji jmenoval. Osobně si myslím, že je to správné rozhodnutí,“ míní poslanec. Jmenování Bradáčové považuje za správné rozhodnutí i poslankyně Jana Černochová.

Blažek také uvedl, že návrhem na jmenování žalobkyně bylo hrubě manipulováno s cílem poškodit premiéra Nečase, proto rozhodnutí ministra trvalo déle a až dva dny po odvolání Jiřího Pospíšila byl učiněn zápis, že existuje určité podání. A toto podání bylo prý evidováno úřednicí, která prokazatelně nebyla v úřadu.

Existovaly spekulace, že odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra má zabránit jmenování Lenky Bradáčové. Ministr Blažek také zvažoval vypsání výběrového řízení na tento post, což odmítl Pavel Zeman. Pochybnosti vzbuzovalo i to, že David Rath během své řeči ve sněmovně  hovořil o tom, že Bradáčová má dostat místo na Vrchním státním zastupitelství za odměnu za to, že ho stíhala. Rath to řekl ještě v době, než bylo jméno Bradáčové zmiňováno a navrženo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…