Zeman mě podrazil, zaútočil exministr Petr Miller, „kovák z ČKD". A my máme odpověď z Hradu

01.07.2014 11:50

Když bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Miller poskytl ParlamentnímListům.cz rozhovor, šetřil v něm kritikou jen směrem k málokomu, koho v mnoha případech známe i nyní z české politické scény. Ve vzpomínání neušetřil ani současného prezidenta Miloše Zemana. I proto se redakce pokusila získat vyjádření těch, kteří byli Millerově kritice podrobeni. Většinou však neúspěšně.

Zeman mě podrazil, zaútočil exministr Petr Miller, „kovák z ČKD". A my máme odpověď z Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí federální vlády Petr Miller

Miller přiznal, že z ČSSD vystoupil někdy na přelomu let 1994 nebo 1995, po velké roztržce s Milošem Zemanem. Přiblížil pak i důvody této roztržky. „Odešel jsem z postu koordinátora realizačního bloku, jinými slovy z postu prvního porevolučního stínového premiéra prvního stínového kabinetu. A nebylo to první nedorozumění. V roce 1993 mě podrazil na sjezdu v Hradci Králové, a to dost sprostě. Oba dva jsme kandidovali na předsedu sociálních demokratů. Byl to můj nápad, vymyslel jsem tandem Zeman-Miller a myslím, že jsme dokonale zmátli jak Paroubka, tak Nováka nebo Fišeru. Já nikdy nechtěl být předsedou politické strany – nemám na to. Mě totiž zas tak moc politika nebaví – jsem spíš akční a organizační typ,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Miller. A s popisem detailů pokračoval dál.

Miller vzpomněl na podraz Zemana, Hrad argumentuje přetrvávající hořkostí

„Tehdy jsme však byli na něčem domluveni, pokud Zemanovo zvolení prosadíme. Nebylo to tak úplně jednoduché, protože tehdy Paroubek o tři hlasy vyhrával. Tak se hlasovalo ještě jednou a my jsme šli prosit uctivě a skoro na kolenou Mladé sociální demokraty, které tehdy vedl Stanislav Gross. Prosili jsme, zda by nebyl tak hodný a dal nám pár hlasů Mladých sociálních demokratů. Obcházeli jsme i sociálnědemokratické ženy, což spadalo zase do kompetence Petry Buzkové a Jany Wolfové. Jen díky tomu Zeman vyhrál a stal se předsedou ČSSD. Seděli jsme tehdy vedle sebe, když se oznámil výsledek. Vstal jsem a gratuloval jsem mu. A říkám mu: ‚Teď je potřeba dodržet to, na čem jsme se domlouvali.‘ Což bylo, že prvním místopředsedou budu já, že se budu starat o vládní věci a stínové kabinety atd. On mi ale vytrhl ruku a pronesl: ‚To určitě‘, a odešel. Od této doby ho mám za podrazáka a naprosto bezcharakterního člověka. Ale nakonec i o tom je vrcholová politika. Bohužel,“ posteskl si Petr Miller.

To, co na to říká Zeman, se vzhledem k jeho současné dovolené zjistit nepodařilo, přesto se vyjádřil alespoň mluvčí kanceláře prezidenta Jiří Ovčáček. Zdůraznil však, že jde pouze o jeho reakci.

„Petr Miller zabrousil do dřevních dob české polistopadové demokracie a nabídl svou verzi příběhu. U subjektivních vzpomínek bohužel nezůstalo. Výrokem ‚můj prezident to není‘ pan Miller poukázal na to, že hořkost dokáže ovládnout mysl i na desetiletí,“ uvedl.

Do jisté míry může vyjádření potvrdit i fakt, že se oba muži tehdejší sociální demokracie – tedy Miloš Zeman a Petr Miller setkali před nedávnem na jedné akci v Telči. Bylo to již v době, kdy byl Zeman zvolen prezidentem.

I prezident si prožil podraz...

„Bylo to zajímavé. Nevydržel, přišel ke mně a podával mi ruku. Tak jsem mu ji též podal… A otočil jsem se a odešel... Dnes je prezident, který také na vlastní kůži zažil stejný podraz, jaký tenkrát uštědřil mně. Musím přiznat, že jsem se díval s určitou mírou škodolibosti, jak ponížen odcházel před lety z prezidentských voleb poražen. Můj prezident to tedy opravdu není, nemůže být,“ konstatoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Miller.

Zavzpomínal však i na další zvláštnosti a specifika doby, kdy sám byl ve vysoké politice. Například na dobu, kdy vládl v ČSSD Zeman a strana se dostala do situace, kdy na jedné straně rostly preference a na druhé straně se rodilo podhoubí pro budoucí aféry.

„Přišel Šlouf, kterého já už jsem nezažil a zřejmě nastolil jiné vnitrostranické metody. Bratrovražedné boje s Buzkovou, Wolfovou. Lidi, co udělali Zemana, pak nakonec všichni odešli, protože Zeman je kolem sebe nesnesl. To byl i můj případ, stejně jako případ Buzkové, Martina Profanta, Oty Novotného (dnešní poradce B. Sobotky), Jany Volfové…“ popsal Miller.

Události se v pamětech liší... Komentovat to není už zájem

Nutno dodat, že většina lidí, které podrobil nelichotivé charakteristice ze svého pohledu, se vyjádřit k tomu, jak vidí kritiku oni sami, nechtěla. Nereagoval ani Václav Klaus či jeho bývalý tajemník, i když ani Klaus nezůstal ušetřen vzpomínek bývalého člena federální vlády, vyjádřit se nechtěl ani současný poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal, který je zároveň sociologem a v roce 1989 byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra. „Myslím, že nemá smysl se k tomu vracet, pan Miller si prostě některé věci pamatuje jinak než já,“ reagoval pouze na dotaz ParlamentníchListů.cz.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…