Zeman mezi havíři zesměšňoval Kateřinu Jacques a zelené. Sklidil velký úspěch tím, co řekl o energetice

04.02.2015 13:40

REPORTÁŽ O věcech jako je těžba na Mostecku by neměli rozhodovat amatérští nadšenci, co se nevyznají ani v biomase. Prezident Miloš Zeman zakončil dnes návštěvu Ústeckého kraje mezi horníky. Šéf těžařské firmy překvapivě limity těžby pochválil a pak věnoval představiteli státu víno ze svých sklípků.

Zeman mezi havíři zesměšňoval Kateřinu Jacques a zelené. Sklidil velký úspěch tím, co řekl o energetice
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prezident Miloš Zeman zakončil dnes návštěvu Ústeckého kraje mezi horníky


Anketa

Zdeněk Škromach chce být prezidentem. Podpořili byste ho v 1. kole volby?

hlasovalo: 24414 lidí

Den poté, co zemřel bývalý dlouholetý předseda Českého báňského úřadu Roman Makarius, zavítal prezident Miloš Zeman dle plánu mezi horníky na Mostecku, a to v rámci své třídenní návštěvy v Ústeckém kraji. „Celý život zasvětil hornictví, měl rád svou práci a rozuměl jí,“ zahájil setkání se zaměstnanci těžební společnosti Miloš Zeman právě krátkým epitafem na důlního experta. Všichni jej uctili minutou ticha. „Problémy by měli řešit odborníci, kteří své věci rozumí,“ navázal souvisle prezident s myšlenkou na potíže regionu v souvislosti s otazníky kolem pokračování těžby a dodal: „Ne političtí komentátoři, kteří píší každý den o něčem jiném a vlévají do svých textů emoce, což je ten lepší případ, nebo píší podle toho, kým jsou zaplaceni.“ Nikdo podle něj nedokáže spáchat tolik zla jako nadšený amatér.

Jsem pro vývoz elektřiny za hranice státu

K problematice limitů těžby uhlí nezaznělo nic nového. Nejvýše postavený český politik zopakoval své teze o podpoře prolomení limitů, a to nejen z důvodu zaměstnanosti. „Z hnědého uhlí svítí každá druhá žárovka v České republice. Dále nechápu, proč někdo považuje za nedostatek, že exportujeme elektřinu. Vždyť jsme exportní republika – elektřina nám generuje čistý zisk 4,5 miliardy korun, takže ji vyvážíme jako výhodnou komoditu,“ zakroutil i tento den nad uvažováním odpůrců vývozní politiky.

Podotkl, že v rozhodování o prolomení limitů je dále závažným prvkem čas. „V okamžiku prolomení se nezačne těžit. Ale vyjednávat. Říkal jsem panu Dienstlovi (vlastník těžební společnosti, která těží na  lomu ČSA, jehož se limity týkají. Pozn. red.), ať předběhne vládu a nečeká na prolomení, k němuž dříve či později dojde: ať začne jednat už teď a vytvoří si tak časovou rezervu. „Politika je rozhodování mezi menším a větším zlem. Pocit domova je to menší zlo,“ ukončil porovnání stavu, kdy by se rypadla zastavila, nebo kdy by se měl přesídlit Horní Jiřetín, městečko stojící na uhelných zásobách, které mimo jiné zajistí práci pro havíře a návazné profese až do roku 2050.

Také si neodpustil sdělit, že takové rozhodování je v horizontu, který je podstatně delší než funkční období našich politiků. „Po dlouhé době jsme slyšeli z úst vysoce postaveného politika slova, nepokřivená politickými hrátkami,“ kvitoval proslov Miloše Zemana s povděkem předák hornických odborů Jaromír Franta.

Nemluvní horníci. Na Ukrajinu se nedá spolehnout

Horníci ze Severní energetické byli skoupí na slovo. Padly jen dva dotazy, oba směrované k prezidentovu původnímu povolání prognostika. Jeden z pracovníků chtěl okomentovat, jak z tohoto pohledu vnímá riziko zásobování nejen naší republiky, ale celé Evropy. „Všichni víme, co se děje na Ukrajině. Je to nestabilní země, přes niž je tranzit rizikový, včetně platební neschopnosti. Co máme, je diverzifikace dodávek. Co nemáme, je Státní energetická koncepce,“ použil prezident oslí můstek k tomu, aby dále dehonestoval jiné energetické zdroje než je uhlí a jádro. „Mít energii ze slunce a větru? To je ten naivní amatérismus zelených. Záměrně říkám zelení, protože ekologové, ti aspoň vědí, co je biomasa!“ vzal si na paškál aktivistické komunity včetně Strany zelených, kterou dříve reprezentovala Kateřina Jacques, která se dopustila před lety faux-paus v televizi, když nebyla schopná vysvětlit, co je biomasa. „Dřevní štěpky nás určitě nezachrání,“ dodal uštěpačně prezident.

Okomentoval opakovaně rovněž takzvanou variantu 3, která se diskutuje kolem prolomení limitů stylem, že by se zbourala jen půlka horního Jiřetína. „Tato varianta dialekticky sjednocuje nedostatky všech zbylých řešení, aniž by zachovala jejich přednosti,“ shrnul Miloš Zeman.

Hejtman odmítl referendum. Těžař pochválil limity!

Krajský hejtman se při té příležitosti vyjádřil k možnému krajskému referendu v otázce prolomení limitů těžby hnědého uhlí. „Jsem s prezidentem v jedné věci v rozporu. Krajské referendum považuji za nešťastné. Lidi třeba ze Šluknova tohle nezajímá. Je to od nich vzdálené sto kilometrů a když jim řeknu, hoďte tam tenhle lístek, tak ho hodí stejně, jako kdybych jim řekl ten opačný. Nic jim to neříká,“ míní.

Majitel těžební společnosti Jan Dienstl zdůraznil, že klíčovou roli ve vnímání kraje mají média. „Kraj není špinavý, jak tvrdí ekologové.  Když Pithartova vláda zavedla limity, bylo to správně. Kraj byl zničený, nebyla EIA ani zákon o ochraně ovzduší. Po těch dvaceti letech je to krásný kraj, hory se uzdravily. Problém je, že lidi tu nemají budoucnost. Chtějí vidět dál. To ´dál´ se jim vzalo. Nechceme žádnou pomoc a státní zásahy. Nechte nás být, nechte nás těžit,“ promluvil k přítomným, než předal hlavě státu dary. Jedním je takzvaný krýgl, což je hornická nádoba na pití piva, kterou dostávají havíři po rituálu „přeskok přes kůži“. Také mu předal dárkovou kazetu s vínem, které bylo vypěstováno právě na svazích po důlní činnosti.

Návštěvu severních Čech zakončil Miloš Zeman na Chomutovsku, kde posledním místem je zámek Červený Hrádek, na kterém ještě před svým odjezdem zpět do Prahy poskytne odpoledne prostor novinářům na tiskové konferenci.


reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…