Zeman mezi lidem: Jsem stará i na mytí nádobí, naříkala žena. Ptal se i malý chlapec, kterému děda řekl...

17.04.2014 8:42

REPORTÁŽ Rozkrádání státu, zákon o prokázání majetku pro politiky i nezaměstnanost. Tato témata zajímala na tři stovky lidí, kteří přišli na jičínské náměstí debatovat s prezidentem Milošem Zemanem. Ten přijel do Jičína ve středeční poledne v rámci třídenní návštěvy Královéhradeckého kraje.

Zeman mezi lidem: Jsem stará i na mytí nádobí, naříkala žena. Ptal se i malý chlapec, kterému děda řekl...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman při setkání s občany v Jičíně

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Kromě setkání s vedením zdejší radnice a významnými osobnostmi města se podepsal do pamětní knihy. Necelou hodinu pak věnoval názorům veřejnosti a besedě s obyvateli.

Na pódiu ho uvedl jičínský starosta Jiří Liška: „Při poslední návštěvě v Jičíně na podzim před prezidentskými volbami slíbil, že se vrátí - a svůj slib splnil,“ řekl starosta.

Miloš Zeman zdůraznil, stejně jako na ostatních setkáních s veřejností, co považuje za nejdůležitější úkoly prezidenta: tedy že je krizová pojistka například když padne vláda, dále je důležité naslouchání a diskuze s občany i jednání s ministry.

Mafiány nepotrestá vězení, ale zabavení majetku

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

„Prezident by měl naslouchat. A naslouchat komu? Papalášům, kteří říkají, že šijí sako ve Francii, kalhoty v Anglii a boty mají z Itálie? K čemu by takové naslouchání bylo? Nebo mafiánům, kteří přemýšlejí, jak okrást občany poctivě platící daně? To by nemělo moc velkou cenu,“ řekl Zeman s tím, že naslouchat se musí lidem a jejich názory se pokusí přenášet do vlády.

Navíc přítomné ujistil, že pokud bude mít odlišný názor, sdělí ho. „Nebudu očekávat, že budeme házet vajíčka, rajčata nebo jiné užitečné předměty,“ sdělil prezident. A došlo na dotazy. „Setkali jsme se tu před dvaceti lety, za tu dobu se v tomto státě všechno rozkradlo. Jak je to možné, že se tam dvacet let motají stále stejní lidé? Mají nějakou zodpovědnost za to, co se tu děje? Vždyť dávají žebrákům milionovou exekuci,“ ozvalo se z publika od staršího muže.

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Je třeba mít zákon o prokázání příjmů

Prezident Zeman odpověděl, že každý z politiků nese zodpovědnost za to, co se tu stalo od roku 1990. „Pokud jde o můj díl odpovědnosti, je to doba, kdy jsem byl předsedou vlády a k této odpovědnosti se hrdě hlásím. Tehdy nebylo 630 tisíc lidí nezaměstnaných a státní dluh činil dvacet miliard korun, ne dnešních sto,“ uvedl. A připustil i pochybení: „Neříkám, že jsem neudělal během svého vládnutí chyby. Udělal jsem jich hodně, včetně toho, že jsem věřil některým lidem, kteří se ukázali jako slabší, než jsem se domníval,“ sdělil prezident.

Sdělil také, že je třeba formulovat zákony, k jejichž prosazení se nynější koaliční vláda zavázala. Prvním je zákon o prokázání původu příjmů a majetku politiků. „Jako premiér jsem se tento zákon snažil prosadit před patnácti lety třikrát a vzhledem k tehdejší většině byl třikrát zamítnut. Koalice ho uvedla do svého programu a já budu pečlivě kontrolovat, zda tento zákon splní. To je jeden z konkrétních nástrojů, jak zabránit rozkrádání společnosti,“ vysvětlil Miloš Zeman.

Zaměstnavatelé by měli dát přednost starším a zkušenějším

Podotkl také, že pro mafiány není největším trestem vězení, ale zabavení rozkradeného majetku. Jako druhý by přijal takzvaně služební zákon, aby v čelech organizací, správních i dozorčích radách seděli skuteční odborníci a za vysoké odměny odvedli zaznamenáníhodnou práci. Uvedl zároveň, že neexistuje „se rozkrádalo“, rozkrádali konkrétní lidé.

Prezidenta se ptala i nezaměstnaná, sedmačtyřicetiletá  žena. „Na úřadu práce je míst strašně moc, ale když se jdu někam zeptat, jsem stará. Sotva seženu práci, i v hotelu mi pověděli, že jsem stará na pokojskou i na mytí nádobí. Co se s tím bude dít dál?“ dožadovala se odpovědi.

Miloš Zeman odvětil, že mu letos bude 70 let a mohl by čekat, až ho někdo označí jako starého na funkci prezidenta. „Při vší úctě k mládí, měli by mít starší a zkušenější lidé, kteří si v životě něčím prošli, přednost. A oni na to zaměstnavatelé také jednou přijdou. Dnes mohou i starostové najmout lidi na veřejně prospěšné práce, což není jen zametání ulic, uklízení chodníku nebo sklízení sněhu. I tady v Jičíně čeká spousta práce na volné ruce,“ uvedl prezident.

Neříkám, že jsou politici hrozní, i když si to myslím

Svoji otázku hlavě státu položil také malý hoch Tomáš Kazda: „Chci se zeptat, na začátku prezidentování jste říkal, že politici jsou hrozní. Ale tohle mi říkal už děda a později jste tvrdil, že nejsou tak hrozní a že prezident je nejlepší práce, kterou si člověk může představit.“

Odpověď Miloše Zemana následovala: „Neříkal jsem, že jsou hrozní, i když si to myslím. Mám dojem, že nejlepším způsobem, jak si znepřátelit politiky, je tvrdit, že ten je hrozný, ten dobrý a ten průměrný. Nikdy jsem ani neřekl, že nejlepší práce, jakou si dokážu představit, je být prezident. Nejlepší práce, jakou si dovedu představit, je být hajným. Každý, kdo četl Káju Maříka, ví, o čem mluvím. Hajný se stará o les, o zvěř, v hájovně si přečte knížku, stará se o děti a chová třeba králíky. To by byla práce,“ popsal svoji představu ideálního povolání prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…