Zeman na Moravě naťuknul "bolševický výmysl" a doporučil ho zavést

05.03.2014 13:21

Při setkání s představiteli Olomouckého kraje prezident Miloš Zeman symbolicky zahájil svou návštěvu regionu zazvoněním na zvon z vyhlášené dílny. Ve svém úvodním proslovu připomenul problémy s nezaměstnaností i dopravní infrastrukturou.

Zeman na Moravě naťuknul "bolševický výmysl" a doporučil ho zavést
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na zastupitelstvu v Olomouci

Anketa

Měl by Zeman víc vystupovat v televizi?

80%
hlasovalo: 3439 lidí

Před vchodem do sídla Olomouckého kraje přivítal prezidentský pár hejtman Jiří Rozbořil s manželkou Lucií. Nechyběla ani krojovaná dvojice, která nabídla chléb a sůl. V 11 hodin pak začalo setkání prezidenta republiky a paní Ivany Zemanové se členy Zastupitelstva Olomouckého kraje. Desítky lidí v místním kongresovém sále nejprve oslovil hejtman, který přivítal hlavu státu. „Věřím, že nabudete poznání, že Olomoucký kraj funguje a že je to krásný kraj naší republiky. Doufám, že ve Vás zanecháme pozitivní dojem,“ uvedl mimo jiné Rozbořil.

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Dopravním stavbám by prý pomohlo vyvlastňování pozemků

Pak už následoval proslov prezidenta. „Přišel jsem, jak vždycky říkám, spíše naslouchat, než mluvit,“ zahájil svou řeč prezident republiky Miloš Zeman. „Když přijíždím do jakéhokoliv kraje, setkávám se s problémem dopravní infrastruktury,“ doplnil. Dál pokračoval slovy o problematice dopravní obslužnosti. „Chtěl bych přitom zdůraznit, že ve fondu dopravní infrastruktury je dnes asi 70 miliard korun,“ upozornil Zeman, který připomenul nutnost čerpání peněz. „Problémem není finanční zajištění, ale projektová příprava a výkup pozemků. Proto bych se velmi přimlouval za přijetí zákona obdobného v Německu, kdy u liniových staveb se za obvyklou tržní cenu pozemky vyvlastňují,“ dodal Zeman, který by o tomto problému rád diskutoval. „Vím, že někteří to považují za bolševický výmysl, ale Německo, pokud vím, není bolševická země a vyvlastnění za tržní cenu není konfiskace,“ vysvětlil prezident.

V nezaměstnanosti má Olomoucký kraj třetí příčku

Prezident hovořil také o zdravotnictví a konstatoval, že slýchá všude stejné nářky. Připomenul problémy, jako jsou předražené léky. Pak se dostal i k nezaměstnanosti. „Většina našich politiků se teď zabývá situací na Ukrajině, ale bylo by dobré si všimnout, že počet nezaměstnaných dosáhl 630 tisíc, což je podle staré metodiky 11,5 procenta,“ uvedl Zeman s tím, že právě Olomoucký kraj je na třetím místě po stránce nezaměstnanosti. „Tady bych si rád přihřál svou polívčičku. Víte, že jsem stoupencem kanálu Dunaj – Odra - Labe a plně respektuji i argumenty proti. Myslím si, že řešením by bylo vypracování solidní studie proveditelnosti. Argumenty pro říkají, že by to zaměstnalo 60 tisíc lidí na dobu 15 let,“ doplnil Zeman, který právě o této stavbě hodlá na Olomoucku diskutovat.    

Fotogalerie z návštěvy prezidenta v Olomouckém kraji 

Třídenní návštěvu zahájilo zvonění

Závěr návštěvy na místním krajském úřadě už se nesl v tradičním duchu ostatních výjezdů hlavy státu do regionu. Na řadu přišel podpis do Pamětní knihy kraje, předání daru Olomouckého kraje prezidentskému páru. Tentokrát šlo o zvon z regionální dílny, jehož zvoněním symbolicky prezident zahájil návštěvu. Pak už došlo na dekorování praporu stuhou prezidenta republiky. V poledne odjela kolona směrem ke Slovanském gymnáziu. Tady následovalo setkání prezidenta s úspěšnými studenty gymnázia a pak diskuse v místní tělocvičně se stovkami žáků.

Během svého třídenního programu v Olomouckém kraji prezident ve středu navštíví například poutní baziliku Panny Marie na Svatém Kopečku, zúčastní se setkání s občany Olomouce na Horním náměstí nebo shlédne Veterán Arenu, muzeum historických automobilů, motocyklů a techniky. Ve čtvrtek se přesune hlava státu s doprovodem z krajského města do Mohelnice, kde navštíví sídlo firmy Siemens, v Litovli pak provoz společnosti Parcel Litovel a.s. Třídenní návštěva zahrnuje několik setkání z občany ve městech kraje a finišuje v pátek ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…