Zeman nám sdělil, co dělá jeho dcera. Ptali jsme se také, zda bude za čtyři roky kandidovat

17.03.2014 8:00

ROZHOVOR V dalších projevech se chystám zabývat tím, jak politici a politické strany plní či neplní své sliby. To sdělil prezident Miloš Zeman ParlamentnímListům.cz v exkluzivním rozhovoru. Přišla i řeč na jeho dceru Kateřinu, která se učí na maturitu a nad některými otázkami prý zůstává rozum stát.

Zeman nám sdělil, co dělá jeho dcera. Ptali jsme se také, zda bude za čtyři roky kandidovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Vaše projevy byly velmi často kritizovány za to, že v nich nezazněla žádná hlubší vize budoucnosti. Co na to říkáte?

Ale zazněla v mém posledním projevu v Poslanecké sněmovně. Ve vánočním poselství jsem se dobrovolně stal objetí teze, která říká, že politik má plnit své sliby. Takže právě proto, abych neznepokojoval druhé, jsem se stal subjektem této teze. Pak jsem si mimo vánoční poselství uvědomil, že jsem nesplnil jeden slib, a to návštěvu našich vojáků v Afghánistánu. Následně jsem ale touto návštěvou zkompletoval všechny sliby, které jsem v prezidentské kampani anebo krátce po ní dal. No a v dalších vánočních poselstvích se budu zabývat tím, jak jiní politici či politické strany plní nebo neplní své sliby. Tím, že jsem začal sám sebou, jsem si vytvořil jakési předpolí a nyní přijde řada na ostatní.

Nenaděláte si tím ještě více nepřátel?

Neplnění slibů a nedodržování dohod je nešvar české politiky. Některým politikům se oprávněně vyčítá jejich flexibilita, že každých čtrnáct dní změní svůj názor. A úkolem prezidenta, který byl zvolen na pět let, takže se nemusí obávat nějaké volební kampaně a nemusí se třást hrůzou před tím, zda ho lidé zvolí či nezvolí, je právě na evidentní nedodržování dohod upozorňovat, a to bez ohledu na konkrétní osoby.

Anketa

Kdybyste bydleli na Krymu, jak byste hlasovali v referendu?

hlasovalo: 9473 lidí

Chápu, že to bude možná předčasná otázka, ale nepřemýšlel jste už, zda se budete ucházet i o druhý prezidentský mandát?

Po prvním roce prezidentování by ode mě byla nesmírná drzost, kdybych nad tím vůbec přemýšlel. Politika máte hodnotit na základě celého jeho funkčního období, nikoliv na základě prvních dvaceti procent.

Nedávno jste kritizoval Českou národní banku (ČNB) za devalvaci koruny. Jste pro blízké přijetí eura. Nezatíží to peněženky lidí další vlnou zdražování?

V Poslanecké sněmovně jsem říkal, že právě devalvace měny ztíží náš přechod do eurozóny. Právě proto, že se bude euro měnit v daleko nevýhodnějším kurzu, než byste ho měnil jinak. Tato věc ale nyní není aktuální, protože vstup do eurozóny je realistický zhruba v horizontu pěti let. Otázkou je, zda ČNB tou devalvací uškodila či neuškodila české ekonomice, a to se projeví až s určitým časových zpožděním, dejme tomu za půl roku. Když teď vidíte nízkou inflaci, tak je to způsobeno předzásobením, protože ti, co věděli, že některé komodity zdraží, si je koupili předem.

Dlouho nebyla ve vaší blízkosti vidět dcera Kateřina. Můžete prozradit, čemu se věnuje?

Přesně tak. Má před maturitou. Šprtá, šprtá a opět šprtá. A mohu vám prozradit jedno zajímavé téma. Tuhle jsem se s ní bavil o maturitních otázkách z češtiny. Lichotím si, že českou historii a literaturu relativně dobře znám. Když jsme zjistil, že jednou z maturitních otázek v češtině je: V kolika bytech v Praze bydlela Božena Němcová?, tak jsem zbledl a uvědomil si, že na tuto otázku opravdu neumím odpovědět. A pak jsem si říkal, který idiot tuto otázku do maturitních otázek dal. Pro studenty u Boženy Němcové totiž není vůbec důležité, v kolika bytech v Praze bydlela a dokonce není ani důležité, kolik milenců měla, i když by to byla otázka o něco zajímavější, ale důležité je její literární dílo.

Nemyslíte si, že se na některé velké okamžiky tuzemské historie v podstatě zapomnělo? Například ohledně stoletého výročí založení československých legií je skoro ticho po pěšině...

To není jen otázka armády, ale i celé české společnosti. Je to v obecném smyslu i otázka veteránů. Až dosud byli veterány pouze legionáři, pak se k tomu správně přidali i účastníci našich vojenských misí a mezitím veteráni druhé světové války. Ona ta veteránská tradice pokračuje, ale je důležité, aby veterány nebyli jen vojáci, ale ti, co někde bojovali. Výkony československých legií byly velmi obdivuhodné, protože ovládaly velkou část Ruska. S tak malým počtem ne zcela dobře vyzbrojených lidí to byl téměř vojenský zázrak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…