Zeman natvrdo: Část lidí v Česku je dementní, například novináři. Dojatě si utíráme slzy nad masakrem v Paříži... A co dál?

12.01.2015 14:17

Prezident Zeman s manželkou je na návštěvě Pardubického kraje. Jedním z prvních bodů jeho pondělního programu byla diskuse s krajskými zastupiteli. Miloš Zeman během ní vyzdvihl potřebu hospiců, ale došlo také na ostřejší výrazy, když prezident část populace označil za dementní, což pečlivě podepřel argumenty.

Zeman natvrdo: Část lidí v Česku je dementní, například novináři. Dojatě si utíráme slzy nad masakrem v Paříži... A co dál?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman v Pardubicích

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

S kým také hovořily ParlamentníListy.cz o tragédii v Paříži a o problematice soužití muslimů a většinové populace:

Ředitel Česko-arabského centra Šádí Shanaáh ,ministr kultury Daniel Herman, armádní generál v z. Jiří Šedivý, profesor Stanislav Štech, důstojník Řádu akademických palem, novinářská legenda Jan Petránek, mnohonásobný šéfredaktor Pavel Šafr, poslankyně ODS Jana Černochová, emeritní biskupka Jana Šilerová, věřící z Valašska, senátor a někdejší kněz František Bublan

Na úvod setkání se zastupiteli promluvil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který zdůraznil, že jde už o druhou návštěvu prezidenta Miloše Zemana v kraji. Netolický podotkl, že díky tomu mohou hlavě státu referovat, jaké pokroky kraj během uplynulého roku udělal například v oblasti zdravotnictví nebo exportu.

Krajský rozpočet podpořili všichni zastupitelé

Vyzdvihl také úspěch, s jakým byl schválen rozpočet na rok 2015. „Všichni zastupitelé bez ohledu na stranickou příslušnost podpořili rozpočet na rok 2015, který skončil s přebytkem 63 milionů,“ sdělil Martin Netolický.

Prezident Zeman během proslovu ocenil především proinvestované 2 miliardy korun. „Ty dvě miliardy investic jsou něčím, co u vás zůstane. Když rozdáte peníze na sociální dávky, tak je to sice krásné, ale to je tak asi všechno. Odvane to jako vítr a nezůstane nic. Když ale rozumně investujete, tak zanecháváte stopu v dějinách,“ uvedl prezident. Nerozumnou investicí podle něj jsou třeba akvaparky.

Prezident přiznal, že nesnáší aquaparky

„Já nesnáším akvaparky a přiznávám se k této své animozitě. Když někdo postaví akvapark a pak s hrůzou zjišťuje, jak vysoké jsou provozní náklady, tak to není zrovna nejužitečnější investice,“ doplnil Zeman.

Důležitým tématem je podle prezidenta výstavba hospiců. „Vím, že v Pardubicích už jeden hospic je, ale proč by nebyly dva. A víte proč? V léčebnách dlouhodobě nemocných můžete vidět umírání, které je naprosto, ale naprosto nedůstojné, protože lékaři se zoufale snaží zachránit život tam, kde už to prakticky není možné. Právě proto, kamkoli přijedu, se ptám hejtmanů, kolik mají hospiců,“ řekl před zastupiteli kraje Miloš Zeman.

Pomáhejme lidem, aby se mohli se životem důstojně rozloučit

„Máme pomáhat lidem, kteří nás už asi nikdy nebudou volit, proto nás nikdo nemůže podezírat, že to děláme kvůli zisku voličů. Ale máme pomáhat lidem, aby se důstojně rozloučili se životem. Mimochodem, protože jistá část české veřejnosti bez ohledu na kvalifikaci je dementní, což připomínám a vzbuzuji tím nelásku novinářů, které do této skupiny zahrnuji, chtěl bych vám říci, že jsem našel dementní argumentaci proti hospicům, a sice protesty proti podávání morfinu umírajícím, který, jak známo, snižuje hladinu bolesti. Ten protest byl založen na tom, že podáváním morfinu vytváříme u umírajících drogovou závislost,“ zmínil prezident.

Když se podle jeho slov nad takovým argumentem zamyslíme, musíme uznat, že jeho poznámka o demenci lidí, kteří toto tvrdí a mají dokonce medicínské vzdělání, může být oprávněná.

Je milionová demonstrace v Paříži dostatečná? Začněme proti fundamentalismu konečně účinně bojovat

Přestože při cestách do krajů prezident o zahraniční politice téměř nemluví, tentokrát některá témata zmínil. Miloš Zeman zmínil zavraždění dvou tisíc lidí v Africe organizací Boko Haram, zavraždění dvou set dětí Tálibánem v Pákistánu a zavraždění deseti francouzských novinářů v Paříži minulý týden. „Pokud věříme, že tyto akce dělají malé vzájemně nespojené skupinky, které jsou okrajové, tak nemá cenu pokračovat v diskusi. Položme si palčivou otázku. Je strašně krásné, když v Paříži uspořádáme milionovou demonstraci nebo když vyjádříme soustrast. Je to ale dostatečné? Není snad čas podniknout koordinovanou mezinárodní akci v boji proti mezinárodnímu terorismu, do které budou zapojeny speciální jednotky, tajné služby a například i bezpilotní letouny? A ne místo, ale vedle protestních demonstrací začněme vůči tomuto typu nábožensky orientovaného fundamentalismu konečně účinně bojovat,“ vyzval důrazně prezident Zeman.

„My dojatě stíráme slzy nad tím, že do Paříže přišlo milion lidí protestovat proti tomuto druhu fundamentalismu, proti těmto vrahům. Dojatě stíráme slzy. No výborně, a co uděláme dál?“ tázal se v závěru svého projevu Milos Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…