Zeman před občany: Kdo nepracuje, tomu ať skončí dávky. Omlouvám se, že jsem vás připravil o Kalouska

06.09.2013 8:00

REPORTÁŽ Příznivci a odpůrci prezidenta Zemana dávali ve Vsetíně najevo svou vzájemnou nevraživost a chybělo málo k tomu, aby se do sebe pustili. Zatímco jedni křičeli: „Ať žije Zeman“, druzí pískali a mávali transparenty s vulgárními nápisy. Setkání s občany ve Vsetíně bylo další zastávkou prezidenta v jeho cestě po Zlínském kraji.

Zeman před občany: Kdo nepracuje, tomu ať skončí dávky. Omlouvám se, že jsem vás připravil o Kalouska
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zemanovi odpůrci ve Vsetíně

Vsetíňany ovládla na začátku akce nervozita a vypadalo to, že se přišli na setkání se Zemanem hlavně pohádat. Na Valašsku mu připravili uvítání sice stovky lidí, těžko se ale dalo v mixu pokřiku všeho druhu rozeznat, o co dotyčným vlastně jde. Skupinky nadšeně provolávaly prezidentovi slávu a pak se ozývaly pro změnu výkřiky typu: "Kdo lže, ten krade" a posměch. Nechyběl ani aktivista Ziggy Horváth, který se už podobně prosadil na setkání ve Zlíně. Přinesl s sebou své oblíbené červené „stopky“.

Prezident ujistil: Kalousek se může vrátit

Miloš Zeman ve své úvodním proslovu připomněl změny, které nastaly od jeho zvolení, i pád vlády. „Promiňte mi, že už ministrem financí nemáte pana Kalouska, žádám Vás za odpuštění, že ministrem zahraničí už není Karel Schwarzenberg. Hluboce se Vám omlouvám, ale oznamuji Vám, že bych to udělal znovu,“ uvedl Miloš Zeman. Zároveň upozornil na to, že se blíží předčasné volby, kde budou mít šanci obyvatelé dát hlas tomu, komu důvěřují. 

Lidé si stěžovali na nízké důchody a zneužívání dávek

Hned na začátku diskuse se mikrofonu chopila jedna z místních obyvatelek, která se ptala na řešení problému zneužívání sociálních dávek. Zároveň měla vůči prezidentovi i jednu výtku: „Myslela jsem, že jde o setkání s občany, ale používáte tuhle akci jako předvolební mítink,“ podotkla. „Tak mi řekněte, zda jsem ve svém vystoupení doporučoval nějakou stranu, kterou máte volit. Tak si nevymýšlejte,“ reagoval Zeman. Odpověděl i na položenou otázku. „Nerozeznávám Čechy, Romy, Vietnamce. Podle mého názoru by měly skončit sociální dávky těm, kdo odmítnou nabízenou práci,“ uvedl prezident.

Místní trápí nezaměstnanost

Problémem Vsetínska je nízký počet volných pracovních míst a vysoká nezaměstnanost. „Jsem naprosto bez prostředků, tři roky nemám práci, co mám dělat?“ dotazoval se další občan. „Dlouhodobým řešením nezaměstnanosti je investiční výstavba. Výstavba sociálních bytů pro mladé začínající rodiny. S tím začala moje vláda a bohužel to utichlo. Výstavba dopravních sítí, které potřebujete právě tady na Vsetínsku, a celá řada dalších investic, které přinesou nová pracovní místa. To je první dlouhodobá cesta. Jaká je krátkodobá cesta? Odebrat sociální dávky těm, kdo odmítnou nabízenou práci a rozšířit veřejně prospěšné práce. Je obecně rozšířená iluze, že veřejně prospěšné práce jsou jen k zametání chodníků,“ uvedl Zeman.

Recept na předražené zakázky? Zabavit nelegálně získaný majetek

Lidé kritizovali i to, že se u nás zadávají předražené zakázky a peníze pak končí v kapsách majitelů firem. „Ještě jako předseda vlády jsem Parlamentu třikrát předložil návrh zákona o majetkových přiznáních včetně možnosti zabavit nelegálně získaný, tedy nakradený, majetek. Jestli považujete tento návrh za účinný, tak si prostudujte programy jednotlivých stran. Některé politické strany mají toto v programu,“ doporučil Zeman. Během diskuse se atmosféra mírně zklidnila. Po ukončení akce si pak řada lidí přišla k prezidentovi pro autogram.

Ze Vsetína jel Zeman do Kroměříže. Co se dělo tam? Čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…