Zeman už prý na Hradě všechny nahání. Zjistili jsme dnes více

09.12.2013 14:23

Prezident Miloš Zeman se v plné síle z lánského zámku vrátil na Pražský hrad a do nedaleké Lumbeho vily. Od prezidentových nejbližších spolupracovníků to zaznělo na pondělním neformálním setkání novinářů s novým tiskovým mluvčím Hradu Jiřím Ovčáčkem. Ten později pro ParlamentníListy.cz prozradil, jakou podobu bude mít Zemanovo vánoční poselství, ale třeba i jak bude hlava státu trávit poslední den v roce.

Zeman už prý na Hradě všechny nahání. Zjistili jsme dnes více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

Nový tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček v pondělí pro novináře na Hradě uspořádal neformální snídani, při které sdělil řadu novinek v komunikaci prezidentské kanceláře s veřejností, jež po jeho příchodu nastávají.

Setkání se zúčastnila i někdejší tisková mluvčí a současná ředitelka tiskového odboru Hradu Hana Burianová a vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, který novináře seznámil s podrobnostmi týkající se jeho bezpečnostní prověrky.

Mynář: Budeme prezidenta mírnit v hyperaktivitě

Kancléř Mynář také uvedl, že Miloš Zeman je po listopadovém úrazu již v plné síle a skvělé kondici. „Pan prezident je plně v pracovním procesu a už nás tu na Hradě nahání. V lednu budou obnoveny návštěvy krajů i zahraniční cesty. Budeme se ale snažit pana prezidenta mírnit v hyperaktivitě, aby měl například mezi zahraniční cestou a cestou do krajů jeden den čas na odpočinek,“ konstatoval Vratislav Mynář.

První veřejná akce, které se v nejbližší době hlava státu zúčastní, bude adventní koncert ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě. V lednu by měl prezident navštívit vojáky v Afghánistánu a počátkem února se Zeman zúčastní zahájení zimních olympijských her v ruské Soči, kde se má také setkat s hlavou Ruské federace Vladimirem Putinem.

Hrad bude nyní pravidelně komunikovat s médii a veřejností

Na pondělním setkání s novináři také hradní mluvčí shrnul prezidentovu činnost od nástupu do úřadu 8. března letošního roku. Od té doby Miloš Zeman vykonal zhruba 615 oficiálních programových bodů, absolvoval deset zahraničních cest a naopak přijal deset zahraničních návštěv.

Nový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček také uvedl, že bude v rámci rozšíření komunikace pořádat pravidelné tiskové konference, což se dosud nekonalo.

„Dohodli jsme se, že po mém nástupu budeme konat pravidelné tiskové konference tiskového mluvčího prezidenta republiky, tedy mé maličkosti s tím, že se budou konat zhruba jednou za čtrnáct dnů. Budu tam sdělovat stanoviska pana prezidenta,“ řekl Ovčáček.

Lidé budou mít lepší možnosti, jak se seznámit s názory prezidenta

V prezidentské kanceláři podle jeho slov usoudili, že jde o vhodný nástroj, jak rozšířit možnosti komunikace s novináři a médii a tím pádem i s veřejností. „Je to rozšíření možnosti k tomu, aby se lidé dozvěděli názory a stanoviska pana prezidenta. Zároveň je to také příležitost pro novináře, aby se poptali na nejrůznější věci, a já se budu snažit odpovědět a pokud budu dané informace mít, rád je poskytnu,“ doplnil mluvčí.

Později pro redakci ParlamentníchListů.cz Jiří Ovčáček upřesnil podobu vánočního poselství, které hlava státu pronese místo dosud pravidelného novoročního projevu.

„Pan prezident se rozhodl, že naváže na tradici demokratické první Československé republiky a místo novoročního projevu pronese vánoční poselství. Tím navazuje na krok prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který v roce 1933 takové vánoční poselství pronesl. Pokračoval v tom druhý československý prezident Edvard Beneš,“ sdělil.

Vánoční poselství je obnovení tradice, s únorem 1948 nesouvisí

Novoroční projevy jsou totiž záležitostí po únoru 1948. „Tím ale nechci říct, že pan prezident něco ruší, spíše obnovuje prvorepublikovou tradici. Vzhledem k tomu, že se tento pořad bude jmenovat Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana, bude to mít vánoční atmosféru a bude se vysílat 26. prosince ve 13 hodin,“ řekl dále Ovčáček ParlamentnímListům.cz.

Jak se bude vánoční poselství z hlediska obsahu lišit od předchozích novoročních projevů? „Pokud se jedná o délku proslovu, ta zůstane zhruba zachována jako u novoročního projevu. Ale pokud se jedná o obsah, a to pan prezident už sám sdělil, bude se chtít takříkajíc ohlédnout za uplynulým rokem jako první přímo zvolený prezident. Možná bychom to měli nazvat určitou bilancí,“ uvedl.

Falešné spekulace, proč Zeman nepromluví na Nový rok

„V tom bude ta odlišnost a zároveň pan prezident sám řekl, že právě konec roku je nejvhodnější příležitostí pro takové ohlédnutí se zpět, na rozdíl od Nového roku, kdy si každý dává různá předsevzetí, která pak samozřejmě nesplní,“ zopakoval mluvčí nedávno vyřčený názor Miloše Zemana.

Po oznámení, že prezident republiky místo novoročního projevu přednese vánoční poselství, se okamžitě nejen v médiích, ale především na sociálních sítích, objevily narážky, že Miloš Zeman vzhledem k silvestrovským oslavám na Nový rok mluvit nemůže. To však hradní mluvčí důrazně odmítá a prozrazuje, jak bude prezident poslední den v roce trávit.

Jak prezident stráví silvestrovský večer?

Podle Jiřího Ovčáčka jsou narážky hodně zbytečnými spekulacemi, které se vůbec nezakládají na žádném pravdivém základě. „Pan prezident jasně vysvětlil, proč tento formát zvolil. Nejenže chce navázat na první republiku a její demokratické tradice, ale právě proto, že konec roku je mnohem vhodnější pro bilancování a hodnocení než začátek roku nového. To jsou dva klíčové důvody,“ prozradil mluvčí.

„Vůbec v tom rozhodně nehrála roli nějaká silvestrovská oslava. Pan prezident rozhodně není ten typ, který by něco takového podnikal, poslední večer v roce bude trávit s rodinou. Jsou to spíš takové zbytečné spekulace a zbytečné podsouvání něčeho, co se nezakládá na pravdě,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…