Zeman ve fabrice: Probral dělnické mzdy i to, proč vypadá „tak dobře". A sklidil ovace

06.03.2014 13:51

REPORTÁŽ V Mohelnici si užíval prezident bouřlivé ovace. Miloš Zeman se ptal zaměstnanců v podniku společnosti Siemens na jejich mzdu. Pak se debatovalo o Vysočině a o tom, proč si čas od času drží jeho kolegové od něj odstup na dva nebo tři metry.

Zeman ve fabrice: Probral dělnické mzdy i to, proč vypadá „tak dobře". A sklidil ovace
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman si prohlédl výrobky společnosti Siemens v Mohelnici

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Svůj druhý den v Olomouckém kraji zahájil prezident Miloš Zeman ve firmě Siemens Elektromotory Mohelnice. Prošel si výrobu a pak si vzal slovo před stovkami zaměstnanců.

„Dámy a pánové, při návštěvě jakéhokoli kraje si přeji vždy navštívit významné podniky a vy jste jeden z nejvýznamnějších,“ začal Zeman. „Vždy si také přeji setkat se se zaměstnanci, protože, když se dívám na jejich tváře, tak v nich se dá poznat, jestli jsou spokojení a hrdí na svůj podnik, nebo jestli si naopak myslí, že management by měl opustit svá místa a být nahrazen managementem jiným. Jedna otázka, kterou vždy kladu zní: Jaká je průměrná dělnická mzda ve vašem podniku? Za přítomnosti šéfa odborů se mi dostalo odpovědi, že je to 26 tisíc korun,“ uvedl Zeman a následoval smích.

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Na to prezident reagoval: „Vždycky, ale vždycky, po udání tohoto čísla v každém podniku slyším pobavený smích, protože dobře vím, že na průměrnou mzdu nedosáhne každý,“ doplnil s tím, že přesto ve srovnání s celokrajským průměrem jsou na tom místní zaměstnanci asi o čtyři tisíce korun lépe.

Zaměstnanci mají být spolupracovníky managementu

Prezident se pak dál ve svém proslovu věnoval podmínkám práce ve firmách. „Chtěl bych vám blahopřát k něčemu, co se v mnoha podnicích nevidí, že máte důvod být hrdí na svůj podnik,“ uvedl Zeman. „Podnik má být tvořen týmem. Zaměstnanci nemají být chápáni jako levná námezdní pracovní síla, ale jak říkal T. Baťa, jako spolupracovníci. Přeji vám i vašemu managementu, abyste dobře a úspěšně spolupracovali. Pokud budu moci jako prezident vašemu podniku pomoci, rád to udělám,“ dokončil svůj úvodní proslov Zeman a opět následoval potlesk.

Diskuse se vedla o dopravě a Vysočině

V diskusi se zaměstnanci zazněl nejdříve dotaz na plánovanou výstavbu rychlostní silnice R35, která by výrazně regionu pomohla. „Já po té silnici jezdím, protože je dobudovaný úsek z Olomouce právě k vám a připadám si, jako kdybych se vrátil o padesát let zpátky, když z toho kousku dálnice sjedu na pokračování do Hradce Králové,“ reagoval Zeman, který připomněl i původní dopravní plány, které v minulosti existovaly.

Pro místní obyvatele měl ale i dobrou zprávu. „Tato silnice je v seznamu priorit nové vlády,“ ujistil prezident, který vysvětlil, že hlavní brzdou výstavby nejsou finance, ale projektová příprava a vykupování pozemků. Další dotazy už byly spíš osobního rázu. Zaměstnanci se ptali na pracovní vytíženost prezidenta a na to, zda mu nechybí pobyt na Vysočině. „Po Vysočině se mi občas stýská. A na rozdíl od těch, kteří jezdí do Karibiku, se vždycky těším, že se jednou za rok na Vysočinu podívám na letní dovolenou, a když napadne sníh, tak na zimní dovolenou na běžky,“ reagoval prezident.

Fotogalerie z návštěvy prezidenta v Olomouckém kraji

V závěru se řešila vůně tvarůžků

Také poslední dotaz se nesl v podobném duchu. „Jsem rád, že Vás vidím, pane prezidente. Jak jste si pochutnal na našich tvarůžcích?“ zaznělo z davu. „Já jím olomoucké tvarůžky asi dvacet pět let. Mohu vám sdělit, že díky tomu tak dobře vypadám,“ uvedl Zeman. „Musím pouze konstatovat, že nejlépe chutnají rozležené. Když je dostanete v původním tvaru, když jsou příliš tuhé, vůně není to, co by měla být. Mají také jednu výhodu. Když po jejich požití hovořím se svými kolegy, zachovávají správnou úctu k hlavě státu a ustupují dva až tři metry ode mě,“ popsal se smíchem Zeman. Zaměstnanec, který se dotazoval na tvarůžky, ale úplně s odpovědí spokojený nebyl. Požádal hlavu státu ještě o podání ruky, což se mu splnilo. Prezident pak odešel z výrobní haly opět za bouřlivého potlesku.

Čtvrteční program Miloše Zemana v Olomouckém kraji pak pokračoval návštěvou areálu firmy Parcel Litovel, diskusí s občany Litovle a Prostějova.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…