Zeman vystrašil pravici: ODS se děsí smrtící katastrofy. A kníže...

28.01.2013 8:02

Miloš Zeman byl v sobotu odpoledne zvolen novým českým prezidentem a již téhož dne večer zahájil v televizním rozhovoru útok na pravicovou vládu. Jeho zjevné odhodlání koalici ODS, TOP 09 a LIDEM potopit vyvolalo na pravici zděšení a zmatek. Zatímco oficiálně vládní představitelé Zemanovi vzkázali, že do vládní politiky nemá co mluvit, zejména v ODS se prý začíná hovořit o hledání nového vedení, které by stranu dovedlo k volbám.

Zeman vystrašil pravici: ODS se děsí smrtící katastrofy. A kníže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Již mezi oběma koly voleb upoutal Miloš Zeman billboardy se sloganem „Stop vládě“ a bezprostředně po svém zvolení navázal nastupující prezident ostrou kanonádou do vládní koalice. „Nevidím vlastně žádný krok, který by tato vláda udělala dobře,“ cituje jeho slova deník MF Dnes. Následně ostře zkritizoval důchodovou reformu, daňový systém i církevní restituce. A jako zlatý hřeb si nechal otázku legitimity vlády.

„Je-li vláda držena stranou, která nevzešla ze svobodných voleb, stranou LIDEM, bylo by na místě, aby byly předčasné volby,“ uvedl ještě ve volební večer. „Pro vládu, která má osm procent veřejné podpory, by volby byly záchranou,“ okomentoval následně statistiku.

Předložil i návod, jak by své billboardové heslo chtěl naplnit. „Vzpomeňte si na nedávnou vzpouru šesti poslanců ODS, kdy už se zdálo, že vláda padne. Není vyloučeno, aniž bych to chtěl jakkoliv iniciovat, že k nějaké vzpouře dojde i v blízké budoucnosti,“ poodhalil karty.  

Vládní politici si zjevně nedělají iluze a očekávají, že Zeman jim bude z Hradu čile okopávat kotníky. „Kvůli hospodářské krizi a úsporným opatřením, ale také z únavy z vlády, se celé spektrum posunulo doleva,“ uznává neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. Ten je zároveň znechucen způsobem, jakým jej Miloš Zeman porazil. Tento způsob podle něj také naznačuje, jak se bude Zeman chovat v prezidentském úřadě.

Kníže přímo očekává, že nyní zvolený prezident bude chtít zúčtovat s pravicovou vládou. „O tom, že bude dělat Zeman rozvratnou činnost, jsem neměl žádné pochyby,“ říká odevzdaně v rozhovoru pro deník Právo.

Jeho odevzdanost ovšem není ničím proti strachu, který se bezprostředně po Zemanově zvolení rozhostil v ODS. V ní se okamžitě objevily hlasy, že „aligátor na Hradě“ je vážným soupeřem, jemuž musí ODS čelit, aby si uchovala alespoň poslední zbytky politického kreditu.

ODS: V příštích volbách můžeme dostat tak pět, osm procent...

Ve straně se proto okamžitě začalo mluvit o volebním kongresu, který by zvolil nové vedení strany. Současné vedení pod Petrem Nečasem přitom svůj mandát dostalo na brněnském kongresu před necelými třemi měsíci.

„Vypadá to, že do léta, nejspíš na jaře, bude mimořádný volební kongres. Jinak dostaneme v příštích volbách pět procent, možná osm,“ cituje server Novinky.cz pod podmínkou anonymity vysoce postaveného funkcionáře ODS. Podle zákulisních informací už některé stranické buňky pracují na svolání mimořádného volebního kongresu.

Někteří vysocí ódéesáci však zároveň plánují, že by levicový prezident Zeman mohl být zároveň šancí pro ODS, jak oživit své volební šance jednoznačným vymezením proti jeho politice. „Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman bude autenticky levicový prezident, musí se ODS jasně vymezit proti jeho návrhům, které už zazněly. Například majetková přiznání, progresivní zdanění. To musí ODS jasně odmítnout. Musíme říci, že milionářská daň bude koncem roku zrušena, a její znovuzavedení už nepřipustíme,“ uvedl pro deník Právo například pražský poslanec Boris Šťastný.

Podobně uvažuje i další pražský poslanec Jan Florián. „Právě prezident Zeman může být jakousi štikou či aligátorem, který svým zájmem o politické dění může probudit ODS z agónie,“ odhaduje.

Senátor Jaroslav Kubera si myslí, že poté, co začne na Hradě úřadovat Miloš Zeman, se pravda velmi rychle ukáže sama od sebe a lidé zjistí, co je levice zač. „Když bude levicový prezident i Senát, je to naopak z dlouhodobého hlediska dobře, protože se ukáže pravda, a další parlamentní volby dopadnou úplně jinak,“ soudí předseda senátorů ODS.  

Kalousek: Ať si Zeman říká, co chce

Tendencí ODS pokusit se o politický „restart" si v pondělním tisku všímají i komentátoři. Například ekonom Pavel Páral na názorové stránce MF Dnes připustil, že „těch trapných krizí a jejich uklidňování bylo již více, než je pro zdraví společnosti únosné“. Na druhou stranu se však obává, že přílišná prezidentská aktivita v této oblasti by nejspíš skutečně mohla výrazně destabilizovat politický systém.

Vláda každopádně oficiálně Zemanovy výzvy k odchodu zatím ignoruje. Premiér Petr Nečas novopečené hlavě státu vzkázal, že vláda není odpovědná prezidentovi, ale Poslanecké sněmovně, a jeho výzvy jsou tedy zcela irelevantní. V neděli pak v diskusním pořadu ČT odkázal Zemana do patřičných mezí i ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Miloš Zeman si může říkat, co chce, ale nemá to žádnou váhu,“ vzkázal nastávajícímu prezidentovi. Parlamentní opozice se ovšem iniciativy čerstvě zvolené hlavy státu nadšeně chytla a k výzvám k odstoupení vlády se přidává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…