Zrudlý Sobotka a posměšky za kamerami. Toto se dělo během jmenování vlády

29.01.2014 17:15

REPORTÁŽ Dva ministři zdravotnictví a chyby ve jménech. To obsahuje návrh již jmenované vlády, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Premiér Bohuslav Sobotka se jím projevil jako úřednický nýmand a dostal za to od prezidenta Miloše Zemana studenou sprchu. Přítomní novináři z toho měli velkou prču.

Zrudlý Sobotka a posměšky za kamerami. Toto se dělo během jmenování vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

„Hlavně, že nám kdekdo vyčítá jakýkoliv překlep. Premiér zvoral státní dokument jako divočák zahradu a nic s tím. Ještě, že mu to Zeman alespoň veřejně omlátil o hlavu,“ podotkl jeden kolega z celostátních novin. Stalo se po jmenování vlády, kde si Zeman tvrdě rýpl do nového premiéra Bohuslava Sobotky.

Ble, ble, ble, Bělobládek

Na Pražském hradě se shromáždilo tolik novinářů v čele s kameramany a fotografy, že v místnosti, kde prezident Miloš Zeman jmenoval vládu, vytvořili pět řad. Redaktoři před neprostupnou hradbou „čočkařů“ nebyli zpočátku schopni zahlédnout jediného ministra, natož prezidenta. Nervozita se projevovala jemným pošťuchováním a strkáním. Akce začala a kancléř prezidenta Vratislav Mynář se u některých jmen zakoktal. Přes pusu mu nešlo třeba příjmení místopředsedy vlády Bělobrádka. Jakoby si v sobě odříkával čertovské: „Ble, ble, ble, Bělobládek."

Když prezident Zeman po ceremoniálu veřejně pokáral Sobotku za šest chyb v návrhu jmenování vlády, rozhostilo se ticho a pak se redaktoři začali potutelně pousmívat. Když ještě dodal, že to moc nesvědčí o premiérově profesionalitě, všichni přešli s grimasou do ironických šklebů.

Nad postřehy novinářů

Dopis, v němž Bohuslav Sobotka navrhuje prezidentu Miloši Zemanovi jmenování následujících osob za členy vlády a jejich pověření řízením jednotlivých ministerstev, obsahuje chyb jako máku. Redakce ParlamentníchListů.cz ho má k dispozici. „Kdyby to takhle vyšlo u nás, mám z toho pokutu pět tisíc korun ne-li vyhazov. A Sobotka se zapýří, začervená a pohoda,“ podotkl k tomu ještě již zmíněný novinář.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dopis podepsal hned pod věcnými chybami takřka strategického významu. Chtěl v něm Svatopluka Němečka i Mariana Jurečku jmenovat členy vlády a oba pověřit řízením Ministerstva zdravotnictví. Z ministra životního prostředí Richarda Brabce pak udělal Richarda Brabence.

Pár pohlavků pro premiéra

„Takové chyby kdyby nasekala dcera ve slohu, tak si snad zažádám o potvrzení otcovství, protože bych se před učitelkou styděl jako prvňáček před odříkáním první básničky. Kdyby vyšlo, že je to moje dcera, dostala by každopádně pár pohlavků,“ vtipkoval redaktor jedné ze soukromých televizí.

Premiér Bohuslav Sobotka je sice skoro bez pigmentu, ale stejně mu na tváři rozkvetla jemná růž. Jako by jej vizážista jemně přetřel rumělkou. Alespoň to bylo vidět škvírou mezi fotografy. Nic ale před svou nastoupenou jednotkou a médii nekomentoval. Následovalo rodinné foto na schodech Pražského hradu, jako u každé vlády. Jen Sobotka se Zemanem nechali ministry asi deset minut stát na mrazu. Ostatně i vztahy mezi premiérem a prezidentem nejspíš spadly pod bod mrazu.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…