Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí

20.07.2011 18:04

Představy o tom, jak sestavit státní rozpočet na příští rok, se u koaličních partnerů ne a ne protnout ve shodném bodu. Věci veřejné odmítly zvýšení DPH na 19 procent od příštího roku, naopak rády by prosadily růst daní pro firmy i vysokopříjmové skupiny. Jednoprocentní zvýšení korporátních daní by ale podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků nemělo fiskálně takřka žádný význam.

Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí


Už i Hospodářská komora České republiky poukázala na to, že vláda nemůže neustále měnit pravidla. Terčem její kritiky se stal jeden z posledních návrhů ministra financí Miroslava Kalouska, aby oproti předchozím dohodám stoupla daň z přidané hodnoty na devatenáct procent, a to už od příštího roku. „Hospodářská komora jako největší reprezentant podnikatelů by s takovým krokem nesouhlasila," prohlásil její prezident Petr Kužel.

Kabinet Petra Nečase si nakonec další z názorových veletočů odpustil a vrátil se k původní dohodě, podle níž budou platit v příštím roce dvě sazby 14 a 20 procent a od roku 2013 jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta. S tím počítá i vládou čerstvě schválený návrh rozpočtu na příští rok. Problémem pro koalici je ale to, že s ním nesouhlasili ministři za Věci veřejné.


Věci veřejné chtějí víc od firem i od bohatých

Nejmenší koaliční strana odmítá razantní škrty v resortech dopravy a školství, místo toho navrhuje posílení příjmové stránky státního rozpočtu. Toho by dosáhla navýšením firemních daní o jeden až dva procentní body z nynějších 19 procent (v zemích EU se korporátní daň pohybuje od 10 do 35 procent) a také zavedením progresívní daně z příjmu.

„Jestli se zvýší firmám daně o jedno procento, tak to fiskálně nemá vůbec žádný význam, protože to se nevyberou skoro žádné peníze navíc. Ministr financí by se takovým návrhem neměl vůbec zabývat," říká pro ParlamentníListy.cz Bedřich Danda, předseda představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Zvýšit firemní daně o procento by bylo k ničemu

„Ekonomika nešlape tak, jak by měla. Jo kdyby se firmám dařilo a podle toho by vypadaly i jimi odváděné daně, pak by to procento význam mít mohlo. Takhle by to ale bylo naprosto zbytečné opatření," myslí si Danda. „Jsou to jen populistické návrhy stejně jako požadavek zdanit vyšší sazbou vysokopříjmové skupiny. To by se týkalo sotva jednoho či dvou procent lidí, takže ani to by žádný přínos neznamenalo," dodává šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Smířlivěji se k návrhům Věcí veřejných staví předseda Sdružení pražských podnikatelů a živnostníků Jiří Víšek. „Zvednout firmám daně o jedno procento není žádná hrůza. Myslím, že by to podnikatelé přežili. Souhlasím s tím, že by náklady snižování rozpočtového schodku neměly odnášet jen nízko a středněpříjmové skupiny obyvatel," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Víšek.

Ždímat na daních ano, na úspory se pozapomíná

Zároveň ale podotýká, že se pozornost soustřeďuje jen na jednu stránku státního rozpočtu. „Mnohem více mi vadí, že Kalousek pořád melduje o tom, jak ty prachy sebrat. Ale kde uspořit, to už neříká. Všimněte si, že o úsporách se už úplně přestalo mluvit," upozorňuje předseda Sdružení pražských podnikatelů a živnostníků na to, že strážce státní kasy se při tvorbě rozpočtu věnuje víc jeho příjmové než výdajové stránce.

Pokud by nakonec koalice akceptovala požadavek Věcí veřejných na zvýšení firemních daní, mělo by rozhodnutí padnout v dostatečném předstihu před jeho platností. „Problémem vždy je, když se o změnách daní rozhodne v listopadu a platí hned od nového roku. A to nemluvím o tom, když se daně změní v polovině roku. Ideální by bylo vědět to víc dopředu, vždyť podnikatelé si také sestavují plány. Tak by bylo dobré, aby se na změnu mohli připravit," uzavírá s přáním pro ParlamentníListy.cz Víšek.


Čtěte také:


FotoKoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…