Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2017 16:38:00

Piráti požádali soud o předběžné opatření

Piráti požádali soud o předběžné opatření

Piráti požádali soud o předběžné opatření. Trvají na tom, že předvolební duel na Nově je nezákonný.

 Česká pirátská strana podala žalobu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání jakožto regulující orgán. Piráti viní Radu z nečinnosti. V připojeném návrhu na předběžné opatření Piráti požadují, aby Nova poskytla prostor i jiným stranám než ANO a ČSSD. Nova dle Pirátů porušuje Zákon o televizním a rozhlasovém vysílání, který objektivitu a vyváženost médií vyžaduje.

Předseda Rady Ivan Krejčí médiím sdělil, že Rada řeší pouze odvysílaný obsah. Přitom zákon jí umožňuje uložit předběžné opatření a řešit obsah, co teprve bude vysílán. V tomto případě je namístě nařídit předběžné opatření z moci úřední dle ust. § 61 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

„Novu i Radu jsme požádali nejprve napřímo. Až poté jsme věc zveřejnili. Nova však dál porušuje své zákonné povinnosti a regulující orgán nekoná,“ vysvětluje motivaci Pirátů předseda strany Ivan Bartoš. „Model duelu je sice na Západě běžný, ale funguje v systému dvou dominantních stran. Tvrdit, že ČSSD je dominantní, by dnes bylo hodně odvážné,“ opakuje Bartoš své stanovisko k vyjádření Novy.

Televize musí podle zákona být objektivní
§31 odst. 3 Zákona o televizním a rozhlasovém vysílání říká, že Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama