Ing. Dita Charanzová, Ph.D.

  • BPP
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2015 8:23:00

Migrační vlny jsou tu od nepaměti – brutalitu ale tolerovat nesmíme

Migrační vlny jsou tu od nepaměti – brutalitu ale tolerovat nesmíme

Tragické osudy uprchlíků z Afriky, kteří nachází smrt ve vodách Středozemního moře, přiměly Evropu začít hledat cesty, jak problém řešit. Jen o pár týdnů později se na druhé straně planety ukázal problém obdobný.

V otřesných podmínkách se snaží před násilím uniknout z Barmy menšinové etnikum Rohingové. Jsou jich desítky a desítky tisíc. Ve své domovině čelí pronásledování pro svou víru, Barma je odmítá uznat jako právoplatné občany.

Sousední země uprchlíky v naprosté většině případů nevpustí na pevninu. Lodě vrací zpět na moře, kde Rohingům nezbývá než čekat, jak si osud zahraje s jejich životy. Jsou mezi nimi muži, ženy i děti. Jistý posun v posledních dnech prezentovaly Malajsie a Indonésie, které alespoň část uprchlíků dočasně přijmou. Problém to však neřeší. Rezoluce Evropského parlamentu, jíž jsem spoluautorkou, proto v první řadě apeluje na to, aby Barma uznala Rohingy jako právoplatné občany své země a zamezila perzekucím, kterých se na nich dopouští většinová společnost.

Svět byl tento měsíc ale šokován i další informací - v  severním Thajsku byly objeveny desítky masových hrobů skrývající těla utečenců z řad Rohingů, kteří nepřežili nelidské zacházení, nedostatek jídla i vody, mučení převaděčů a obchodníků s lidmi. Brutálně nakládáno je s tisíci lidí. Gangy je drží pro výkupné od příbuzných, prodávají je jako otroky, hovoří se o obchodu s lidskými orgány. Bez viny nejsou podle všeho ani oficiální thajské autority, které s pašeráckými organizacemi spolupracují nebo je mlčky tolerují. Násilí ze strany ozbrojených sil podle všeho kvete i v oficiálních azylových táborech, kde přežívá 140 000 uprchlíků. Rezoluce tak žádá nezávislé vyšetřování původu masových hrobů, potrestání viníků, okamžité zamezení kolaborace thajských úřadů s gangy obchodujícími s lidmi a bezodkladné zlepšení životních podmínek v azylových táborech.  

Migrační vlny jak do Evropě, tak v Asii nejsou ničím novým, lidstvo provází již od nepaměti. Nové mohou být příčiny migrace. Na ty je potřeba se zaměřit, zanalyzovat je a navrhnout účinná řešení. Co je však ve 21. století absolutně nepřijatelné a co můžeme sledovat jak ve Středozemním moři, tak v Asii, je nelidské zacházení pašeráků s migranty a barbarské obchodování s lidmi či jejich orgány, ze kterého se často financují teroristické akce kriminálních organizací. Proti nim musíme zakročit všemi prostředky a ihned.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama