Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2024 10:28:13

Slovenská speciální prokuratura a Brusel

Slovenská speciální prokuratura a Brusel

Plán slovenské Ficovy vlády na zrušení Úřadu speciální prokuratury vzbudil nevoli Evropské komise. Její reakce je příkladem dvojího metru na staré západní členy a nové východní.

Organizace prokuratury patří do pravomoci států, ne Evropské unie a většina starých členů žádné speciální prokuratury slovenského typu nemá. V Německu žádné celostátní speciální státní zastupitelství není. Jen v některých spolkových zemích se některá státní zastupitelství na zemské úrovni zaměřují na určitou oblast. V Dolním Sasku mají speciální úřad pro zemědělské trestné činy. V Severním Porýní – Západní Falci mají čtyři specializované státní zastupitelství pro hospodářské trestné činy, takže jde spíše o obdobu našich krajských státních zastupitelství. Ani ve Francii nejsou speciální státní zastupitelství. Chce-li Slovensko zavést situaci, která je i ve Francii a Německu, očekávalo by se z Bruselu, že buď bude kritizovat všechny země stejně, nebo žádnou. Ale co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Na staré členské země se bruselská komise divá jinak.

Ani v České republice neexistuje celostátní speciální státní zastupitelství. Jeho zřízení bez úspěchu chtěla pražská vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Návrhy zákonné změny, zpracované Nejvyšším státním zastupitelství za nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, neměly větší podporu, což byla i reakce na výsledky činnosti zvláštních odborů na vrchních státních zastupitelství. Velkým debaklem byla razie v roce 2013 na Úřadu vlády ze strany olomouckého vrchního státního zastupitelství, doprovázená mediálním humbukem, ale z právního hlediska hubenými výsledky.

Slovenská vláda chce převést působnost speciální prokuratury tam, kam patří. Tedy na krajské prokuratury, které na Slovensku, ale i u nás, jsou hlavním článkem boje proti závažné trestné činnosti. Přitom poukazuje na zneužití moci částí represivního aparátu, který se cítil být nedotknutelný a nekontrolovatelný. Představy, že se něco zlepší centralizací moci, nesčetněkrát v minulosti zkrachovaly. Pro nás je slovenská zkušenost varováním před zaváděním mimořádných a zvláštních soudů či státních zastupitelství.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama