Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.12.2015 13:33:14 - májka

Kouření

Zákaz kouření v restauracích je asi na místě. Proč ale i na zábavách? A proč i zákaz elektronických cigaret? Také by mě zajímalo, zda když bude opilý mladiství s rodiči v hospodě, zda za to ponese následky hospodský nebo rodiče? Někde jsem totiž slyšel, že se jedná o tom, že odpovědnost za to, že v podniku nebude podnapilý mladiství bude mít provozovatel podniku. Je to pravda? A poslední dotaz. Cigarety se mají po novém roce zase zdražit. Bude to jediné zdražení tabáku v příštím roce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.12.2015 15:20:14 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Dobrý den,


Ad 1. Kouření v restauracích by mělo být právem odstraněno. Skutečnost, že to bude zakázané, si de facto vynutili i ti, kteří to zřejmě nepochopili. Mělo jít o oddělení dvou částí restaurace, a to pevnou stěnou, nikoliv závěsem anebo dokonce pomyslně. Mělo se zabránit slučování obou typů ovzduší v daném zařízení. Je však pravdou, že obsluhující personál je tomuto riziku vystavován nadále.

Na zábavě, kde se dokonce  tančí, což vyžaduje určitou fyzickou zátěž a tudíž zrychlování dechu, čímž se nadýchá ještě více škodlivin, zákaz sedí dvojnásob. Ještě se pamatuji na zakouřené taneční sály, že pomalu nebylo možné dohlédnout na protější stranu sálu.

Ad 2. Na Váš druhý dotaz odpovídám tak, že rodiče nesou odpovědnost za svého potomka do jeho plnoletosti, takže jsou prví na řadě, kdo by byl v restauraci za požívání alkoholu jejich nezletilým potomkem obviňován. Je otázka, zda by bylo na místě ověřeno, že jde o rodiče, pokud sedí u stejného stolu atp.

Ad 3. Cigarety budou dražší po Novém roce. Zda dojde k jejich dalšímu zdražení, nemohu věštit, ale rozhodně by to bylo opatření v nedohlednu. I tak je to veliký zásah do kapsy kuřáků. Mělo by se vždy propočítat, kolik procent z měsíčního finančního příjmu rodiny „padne“ na kouření. V tom jsou velké rozdíly…

S díky za důvěru a s přáním hezkých Vánoc  Vás i redakci Parlamentních listů zdraví    Milada Emmerová