Eva Decroix, MBA

  • ODS
  • Vysočina
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2024 19:13:00

Ideál a touha po dokonalé, soudržné rodině je tak nějak v nás všech

Ideál a touha po dokonalé, soudržné rodině je tak nějak v nás všech

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Týdnu pro rodinu.

 Tento týden je týdnem rodiny. Koná se mnoho přednášek a akcí oslavujících rodinu. Z mé zkušenosti je to taky týden, kdy všichni ti, kteří doma zrovna mají nějaké patálie, nebo rodinu nemají, tak se cítí tak trochu divně. Sami. Ideál a touha po dokonalé, soudržné rodině je tak nějak v nás všech. Chceme život jako z fotoalba – vysmáté děti, šťastní a dojatí rodiče…

No, že je to v životě někdy trochu kostrbatější, tak třeba o tom má být týden rodiny. Že rodina mění tvář s tím, jak se mění svět kolem. Že rodina je rodinou, i když se úplně nevejde do kolonek.

Patchworková rodina s dětmi poskládanými z různých vztahů; rozvedená rodina, rodina, kde každý žije jinde, třeba kvůli práci; rodina, ve které je někdo nešťastný; rodina, ve které umřel někdo blízký a všichni se dávají složitě dohromady. Pořád je tohle všechno rodina, přesto do fotoalb mají mnohé životní okamžiky daleko.

S rodinou máme pevně spojeny také děti. Přesto rodinou mohou být i lidé bez dětí. Mít rodinu, znamená mít svůj vlastní "kmen" lidí, kteří jsou blízcí; tlupu lidí, kam patříme pokrevně nebo srdcem.

Přesto mluvíme o zakládání rodiny. A sledujeme a já to slýchám kolem, že dnes není jednoduché založit rodinu. Někdy z důvodů osobních (není s kým? bojím, že tu odpovědnost nezvládnu?) někdy z důvodů vnějších (do této společnosti nechci přivést dítě? není kam? není za co?) někdy z důvodů smíšených (bojím se, že by nešlo skloubit práci a rodinu?) někdy z důvodů zdravotních (mám využít možnosti moderní medicíny?)

Napište mi, jak to máte Vy!

Přijde mi správné o těchto věcech mluvit a zajímalo by mne, jak to vidíte. Jaké překážky při rozhodnutí mít děti nebo vstoupit do manželství či pevného vztahu řešíte nejčastěji?

Teze o tom, že rodina je základ společnosti a nářky na nízkou porodnost jsou evergreenem dnešní společnosti. Studií a analýz máme také spoustu. Ale umíme se o tom také otevřeně bavit?

S Mladá ODS tuto diskuzi vedeme v rámci pracovní skupiny Mladá rodina.  Věřím, že jsou věci, které umíme zařídit legislativně stejně jako věci, které můžeme posunout na úrovni předsudků a mýtů.

Třeba proto, aby fotoalbum té naší dnešní rodiny neukazovalo jen zamšelý, dávno neplatný obrázek. Třeba proto, aby rodina zůstala i nadále tím nejcennějším, co všichni máme!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama