Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2010 8:58:00

Není pravdou, že není koho volit

Není pravdou, že není koho volit

Je pravdou, že míra naštvanosti občanů na jednotlivé politické strany a politiky je všeobecně vysoká.

Opravdu nelze pochopit, proč poslanecká sněmovna neprojednává zákony a namísto toho volí možnost obstrukce. Pro občany je obtížně pochopitelné, že místo práce se politici neustále dohadují a nejednají. Selský rozum nebere nemorální chování a jednání některých partajních představitelů na všech úrovních či mnohé kauzy otravující české ovzduší. Po dvaceti letech od něžné revoluce se dokonce ukazuje, že namísto posunutí politické kultury na západ od našich hranic směřuje spíše k balkanizaci.

Říká se, že máme vládu, jakou si zasloužíme. A také takové politiky, jací jsou občané. Prostě naše společnost ještě demokracii nemá zažitou pod kůží, stále schází rozvinutá občanská společnost, sdělovací prostředky nejsou tím pověstným hlídacím psem demokracie, v politických stranách je malá konkurence, země je prolezlá korupcí a zejména voliči se stále nenaučili oddělovat zrno od plev. Máme společnost znechucenou a k tomu ještě běsnící hospodářskou krizi s nejvyšší nezaměstnaností od listopadu 1989.

Nicméně přes všechna negativa by bylo nezodpovědné, zůstat ve dnech voleb doma. Volič je totiž suverén, který rozhoduje a to navzdory partajním sekretariátům či přáním jednotlivých politiků. Letos se do poslanecké sněmovny bude volit podle nových volebních pravidel, které voličům umožní dát čtyři preferenční hlasy a tím upřednostnit kandidáty, ke kterým mají největší důvěru. A jelikož se snížila kvóta pro možnost přeskočení kandidátů ze 7% na 5%, bylo by chybou voličů, aby své preferenční právo nevyužili.

Mnozí voliči argumentují, že nemají dostatek informací, jak se rozhodnout a koho volit. Ale i tato argumentace pokulhává, protože v době elektronických médií je dostatek informací nejen o volebních programech jednotlivých politických stran, ale i jednotlivých kandidátů. Vždyť o práci stávajících poslanců informují webové stránky www.psp.cz, doporučení k volbě lze dohledat na webu www.kohovolit.eu, scházející informace lze získat z médií, osobních webových stránek, různých blogů a zejména přímo v kontaktu s jednotlivým kandidátem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama