Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.03.2016 9:22:10 - Elissa

Erdoganova "demokracie"

Dobrý den, předem Vám chci poděkovat, že s občany komunikujete, v tomto směru víc takových. K dotazu. Myslíte, že je dobrý nápad, dát Turecku bezvízový styk pro EU? Co zabrání Erdoganovi a jeho premiérovi vydat turecké občanství každému, ať už migrantovi nebo teroristovi a poslat ho do EU? To, že Erdoganovi s prominutím už asi opravdu přeskočilo a zřejmě opravdu sní o neoosmanské říši a že Turecko se čím dál více vzdaluje sekulárnímu státu je jasné čím dál více lidem. (Nejsem v Turecku, tak snad mě za tento názor nezavřou) EU to nevidí? Nebo nechce? Toto je demokracie? http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/396780-turecko-ovladlo-hlavni-denik-opozice-policie-proti-demonstrantum-nasadila-slzny-plyn.html
Navíc, když vezmu nejhorší scénář, Turecko má velkou armádu a ve spolupráci s IS může obsadit celou Evropu, pochybuji, že by s tím naši zaoceánští "spojenci" měli větší problém. Děkuji za Váš názor na tuto věc a přeji pěkný den, Eliška.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.03.2016 11:04:25 - Ing. Antonín Seďa
 K první části musím říci, že s vámi souhlasím. V současné bezpečnostní situaci si nedovedu představit bezvízový styk s Tureckem. Jde spíše o průchodnost hranic, o falešné pasy , migrační vlnu a teroristické útoky přímo v této zemi. Ano, v současné době využívá Turecko svého postavení a usiluje o hegemonii v islámském světě. Jestli se vzdaluje sekulárnímu státu nevím, ale když jsem byl naposled v Istanbulu, tak jsem to nepoznal. JInak Turecko, jako první bezpečná země opravdu může udělovat azyl či přijímat žádosti o azyl na základě dublinských dohod. V současné době je pro zastavení migrační krize nutná spolupráce Eu s touto zemí.
TUrecko je členskou zemí NATO a spojenectví i bojovníky Daesh nepřichází v úvahu. Článek 5 Washingtonské smlouvy stále platí, takže vůbec nepochybuji o tom, že by nám spojenci přišli na pomoc.  Ale ta úvaha o napadení Evropy Tureckem je opravdu nesmyslná a zcestná. Položme si otázku, proč by to Turecko dělalo, samo má svých problémů, ať již ekonomických, tak bezpečnostních dost a dost. Přece Turecko hodlá vstoupit do EU, a to právě z ekonomických a sociálních důvodů. Nicméně si nemyslím, že se Turecko stane členských státem EU. Na to opravdu není a nebude připraveno. Já vidím spíše jako velký problém roztržku a eskalaci vztahů mezi Tureckem a RF a obávám se, aby Turecko nezatáhlo do nějakého ozbrojeného konfliktu NATO. To je daleko větší nebezpečí, než bojovníci Daesh. Alespoň z pohledu naší země a členských zemí EU.