Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.05.2015 14:47:37 - Radek862

Mýty a polopravdy kolem novely branného zákona

Dobrý den pane poslanče,
rád bych se konečně dozvěděl,jak to tedy s novelou branného zákona je.Na internetu se poslední dobou rozmnožily články o tom,jak po schválení novely bude moct armáda posílat odvedence nedobrovolně a nevycvičené na zahraniční mise.Nicméně v aktuální novele (vím,že byla stažena a projde úpravou) se pod § 12a s názvem "Služba v operačním nasazení" píše,že "voják v aktivní záloze" vykonává službu v oper. nasazení na území ČR a mimo něj.Nicméně u "vojáka v záloze",tudiž brance,je psáno,že může být pouze na vlastní žádost povolán do služby v oper. nasazení a pouze na území ČR.Tato část jasně udává,že do zahraničních misí budou moct pouze vojáci v AZ.Jenže další část novely(§ 13)píše,že "vojáka v záloze" povolá velitelství "za účelem plnění úkolů vyplývajících z mezinárodně právních závazků".Zde o dobrovolnosti a o tom zda jen na území ČR či mimo něj žádná zmínka není.Umožní tedy aktuální znění novely i případné nedobrovolné zahraniční mise? Děkuji.Pěkný den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2015 18:26:47 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Předně chci říci,že novela branného zákona stažena nebyla,pouze nebyla zařazena organizačním výborem na program jednání. Vaše konkrétní připomínky odhalují nedostatky novely. Podle mého názorů i názorů většiny členů Výboru pro obranu, povinné odvody bude nutno změnit na jiný způsob ,řekněme evidenci,která musí byt on-line a nesmí zbytečně zatěžovat občany. Co se týká aktivních záloh, pak to je dobrovolná záležitost. V návrhu je možno využít záloh i pro službu v zahraničí, ale já jsem proti. Taktéž není dořešení dobrovolné při cvičení či možnost použít záloh pro potřeby jednotek AČR. Podle mě je chybou,aby naplněnosti VÚ byla řešená doplňováním zálohami. Proto věřím,že jak MO,tak AČR  dojde k rozumu a připraví se komplexní pozměňovací návrh, který tyto problémy a nedostatky vyřeší. Jinak by novela stěží byla schválena.