Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.07.2016 16:43:40 - tomas moukes

Proč už se zase cenzuruje Foglar?

Za nacismu a komunismu byl Foglar zakázán, protože ideologicky nevyhovoval. To už dneska zase platí - v jeho knížce Dobrodružství v zemi nikoho bylo v novém vydání slovo cikán změněno na rom. Přitom je mimo argumentace , že se jim dnes říká jinak. Prostě snad ta knížka odráží nějakou dobu, je to tam tak napsaný, tak proč to měnit?
Jinak celkově jsou tam cikáni popisováni negativně - jeden je zloděj a zrádce, další jsou v bandě, která vykrádá obchody a terorizuje město, cikánský dům má v knize přezdívku Křiklárna atd. Dneska by se na něj nepochybně sesypala hromada fašistických lidskoprávních organizací typu hate free, podali by na něho TO z podněcování k nenávisti a vůbec by se mu snažili zakázat činnost. Prostě zase žijeme v podobné "svobodě" jako byla za komunismu a nacismu. Nemyslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.07.2016 20:50:03 - Ing. Antonín Seďa
Souhlasím, ale nemyslím si, že existuje nějaká cenzura Foglara. Pokud dochází k novému vydání jeho knih, tak zřejmě vydavatelé opravdu změnili název Cikán za Róm. Což se dnes v běžném životě užívá, protože cikán je velmi hanlivé slovo, které popisuje člověka, který lže. A jak víte, kdo lže, ten krade a jak se u nás na Moravě říká, može aj zabit. Ale dost legrace. Knihy Foglara mám velice rád, protože jsem na nich trávil své dětství a také jsem na nich vyrostl. Já osobně bych nechal slova pana Foglara tak, jak historicky vznikly a byly. Víc k tomu není třeba dodávat. Děkuji za pochopení.