Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.05.2015 13:55:04 - Kolma

zahraničněpolitické otázky

Když nebudou sankce prodlouženy, tak v létě skončí. Je to podle vás reálný scénář? A co by podle vás nastalo pak? A druhý dotaz, nemyslíte, že si OSN zaslouží reformu své vnitřní struktury, která podle mě již nereflektuje současné dění? Například právo veta pro Rusko.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.05.2015 15:41:58 - Ing. Antonín Seďa

Děkuji za dotazy. K první otázce ano, pokud budou sankce zrušeny, pak by koncem června měly skončit. Nicméně osobně si nemyslím, že ekonomické sankce skončí. Zejména proto, že minské dohody nejsou dodržovány a obávám se, že ze strany RF není zájem o stabilizaci Ukrajiny (bez Krymu). Připomínám, že původně byly ekonomické sankce v rámci EU přijímány z důvodu anexe na Krymu. Teď se nějak o tom mlčí, a hovoří se o dohodě Minsk II.  Osobně podporuji diplomatické řešení konfliktu na východní Ukrajině, protože tím trpí zejména Ukrajinci, a to bez ohledu na to, na které straně sporu stojí. Pokud by ovšem nastal, dle mého mínění "nereálný" scénář, pak by zřejmě byly obnoveny politické a ekonomické vztahy s RF. Nejde o ty naše 3% exportu, ale spíše o budoucí ekonomickou spolupráci mezi naší republikou a Ruskou federací.

Ke druhé otázce, ano dlouhodobě se hovoří o nutnosti reformy vnitřní struktury OSN, zejména z pohledu stálých členů RB OSN. Nejedná se pouze o právo veta RF, ale i právo veta USA. Mimochodem USA je největším donátorem této organizace a pochybuji, že bude mít někdo odvahu toto učinit. Ale souhlasím s tím, že práva veta zakládají jistou nerovnost v hlasování v RB OSN. Naproti tomu například v NATO musí dojít ke konsensu všech 28 zemí. V tom je daleko více demokracie, než v samotném OSN. Nicméně realisticky rozumím tomu, že platí staré dobré: kdo platí, tak poroučí. Ale osobně bych byl daleko více pro reformu OSN (ale i EU) tak, aby bylo více demokracie ku prospěchu rozhodování. A znovu opakuji, nejde jen o veta pro USA či pro Ruskou federaci.