Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2014 11:18:46

Naletěli Junckerovi

Naletěli Junckerovi

Jean-Claude Juncker tento týden opět prokázal, že není nadarmo jeden z nejprotřelejších evropských politiků.

Během putování po politických frakcích v Evropském parlamentu slíbil všechno všem. A tak se stalo, že napálil i pana Kellera (Jako z jiného světa, Právo, 9. 7.).

Na vysvětlenou: pan Juncker má být, údajně na přání voličů, instalován do čela Evropské komise. Nevadí, že jeho jméno si dokáže vybavit jen osm procent Evropanů a pouze deset procent obyvatel kontinentu hlasovalo pro strany, které jej na tuto funkci nominovaly. Federalisté se zkrátka rozhodli dohrát hru na budování skutečné evropské "vlády" a politizaci úřednické EK až do konce.
 
Juncker při návštěvě socialistů vytáhl všechna levicová esa. Ostře kritizoval připravovanou smlouvu o transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), která má usnadnit obchod mezi EU a USA, a stihl také slíbit, že vrátí do hry kontroverzní směrnici o harmonizaci mateřské dovolené.
 
O chvíli později stál před poslanci konzervativní frakce, ve které působí i občanští demokraté. Smlouvu TTIP naopak plně podpořil a slíbil, že směrnici o mateřské dovolené shodí ze stolu…
 
Svou funkci má pan Juncker každopádně jistou. Po posílení kritiků evropské integrace v květnových volbách se velká koalice socialistů a lidovců ještě více semkla a dává jednoznačně najevo, že se s odlišnými názory dokáže rychle vypořádat.
 
Do vedení dvou výborů Evropského parlamentu nebyli zvoleni dva zástupci strany Alternativa pro Německo, přestože měli na tyto pozice nárok. Jedním z nich je i renomovaný profesor Bernd Lucke, šéf AfD, který byl takto symbolicky ztrestán za své názory. Je totiž kritikem eura, což je v Bruselu něco jako rouhání. Možná to panu Kellerovi nepřijde důležité. Nikde jsem nezaznamenal ani vyjádření jeho koaličních partnerů, pánů Luďka Niedermayera nebo Pavla Svobody.
 
Zatím to tedy vypadá, že v EU se pojede dál ve stejných kolejích, jen se ve vlaku zatáhnou záclonky. Zasloužilí aparátčíci, jejichž letité federalistické sny získaly ve volbách minimální podporu veřejnosti, si mezi sebou rozdělí funkce. A přikyvovači jako pan Keller si opět nevšimnou, že se jim věší bulíky na nos.
Ing. Jan Zahradil
 1. místopředseda strany
 poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama