ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2010 9:44:00

Na silnicích způsobila povodeň škody za 165 milionů

Na silnicích způsobila povodeň škody za 165 milionů

Povodeň 2010 a škody na silnicích II. a III. tříd v Moravskoslezském kraji.

V důsledku povodní a vysokých dešťových úhrnů v kraji došlo ke škodám na silnicích II. a III. tříd, jejichž výše byla dosud odhadnuta na přibližně celkem 165,1 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že prozatím voda ve všech oblastech neopadla natolik, aby mohly být zmapovány všechny případné škody a vzhledem k nadále pokračujícímu deštivému počasí, mohou se aktivovat stávající nebo nové další sesuvy a výčet škod může být vyšší.

Extrémního množství dešťových srážek, které napadlo nepřetržitě v období od nočních hodin dne 15. května do 19. května 2010, kdy na návětrné straně moravskoslezských hor Jeseníků a Beskyd byly registrovány srážkové úhrny až 180 mm vody na m2 za 24 hodin (tj. 180 litrů na čtvereční metr), došlo k vzedmutí hladin řek a menších vodních toků v okresech Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava a Ostrava, v lokální míře i na okrese Bruntál. Jelikož již půda v důsledku předchozího silně deštivého počasí nebyla schopna pojmout další množství srážkových vod, rychlým následkem bylo vylití vodních toků z koryt, a to zejména v povodí řek Odry, Ostravice, Opavy a Olše.

Povodeň

Došlo mimo jiné k zatopení 19 úseků silnic II. a III. tříd ve výše uvedených okresech a k následným značným škodám na dopravní infrastruktuře v majetku kraje, tj.
na silnicích II. a III. tříd včetně mostů, opěrných zdí a ostatních součástí
a příslušenství silnic. Nejhorší povodňová situace byla v okrese Karviná (Bohumín, Karviná a okolí), na území okresu Ostrava a Nový Jičín. Tyto škody doplňují četné nátrže na silničním tělese silnic II. a III. tříd v postižených oblastech. Mezi nejzávažnější škody vzniklé povodní patří statické poškození mostů na silnicích (most v Bašce, zničení nebo poškození opěrných zdí na silnici III/48312 v Podolánkách, vše v okrese Frýdek-Místek).

Sesuvy

Poškození silnic sesuvy bylo způsobeno silným podmáčením půdy v okresech Frýdek-Místek a Karviná. Některé z těchto dosud zjištěných cca 30 sesuvů přímo ohrožují silnice II. a III. tříd. Mezi nejvýznamnější patří sesuvy v úsecích silnice III/01149 z Písku do Bukovce, kde došlo k sesuvu poloviny vozovky a provoz je zde veden po zbývající polovině komunikace, a na silnici III/4773 mezi Skalicí a Raškovicemi, kde musela být silnice zcela uzavřena z důvodu zavalení materiálem z výše položeného svahu.

Problematika sesuvů je koordinována s krajským úřadem odborem krizového řízení, kde pověření geologové provádějí kontroly a následně o tomto informují vedení středisek v okresech Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín.

Polomy a vývraty

Deštivé počasí komplikoval rovněž silný vítr, který způsobil vývraty stromů v důsledku podmáčení jejich kořenového systému. Muselo tak být uzavřeno celkem 7 silničních tahů II.a III. tříd na okresech Nový Jičín, Bruntál a Opava, kde byla situace nejhorší. Likvidaci škod zajišťovaly lesní závody. Vzhledem k přetrvávajícím dešťům zůstávaly úseky uzavřené z bezpečnostních důvodů, neboť hrozily další vývraty. Poslední úsek silnice III/4521  Karlovice - Staré Purkartice na okrese Bruntál uzavřený z titulu nebezpečí pádu stromů byl zprovozněn po vytěžení rizikových stromů dne 24. 5. 2010.

Ke dni 26. 5. 2010 zůstávají prozatím uzavřeny anebo je průjezd usměrněn v důsledku povodňových škod na těchto silnicích II. a III. tříd:

na okrese Frýdek-Místek:

III/4773 - Raškovice - Skalice silnice uzavřená - sesuvy půdy na silnici. Zřízená objížďka vyznačená příslušným dopravním značením. Sesuv již odstraněn, avšak v úseku cca 100 m velká trhlina podél krajnice, nebezpečí utržení a dalších sesuvů v prostoru silnice, uzavírka nadále trvá

III/48312 - Podolánky - 5 velkých poškození - podplavené opěrné zdi i se svodidly v potoce, poškozené gabionové zdi, provoz usměrněn

III/01149 - Písek - Bukovec - usměrněno do jednoho jízdního pruhu, sesuv svahu
i s částí silnice

III/48415 - Krásná - podemletá silnice, provoz usměrněn

II/477 Baška u Frýdku-Místku - podemletý pilíř mostu 477-036, most uzavřen

na okrese Karviná:

III/4748 uzavřena mezi Stonavou a Horní Suchou, zatopena místním tokem

II/474 v Karviné, průjezd zúžen do 1 jízdního pruhu ve směru od Horní Suché
za křižovatkou s III/47212, spodní voda

K financování povodňových škod SSMSK využije režimu uplatnění škod prostřednictvím pojistné smlouvy, uzavřené mezi krajem a Českou pojišťovnou a. s. o pojištění majetku a odpovědnosti podnikatelů ze dne 5. 11. 2007. V případě, že úhrada škod na základě pojistných událostí nebude pojišťovnou kryta v plném rozsahu, bude nezbytné finanční prostředky vytvořit v rozpočtu kraje v roce 2010 a 2011, popř. z jiných finančních zdrojů.

Bc. Šárka Vlčková, tisková mluvčí
Odbor kancelář hejtmana kraje
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama