ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2010 10:46:20

Priority jsou jasné - zabránit uzavření provozu

Priority jsou jasné - zabránit uzavření provozu

Hejtman MS kraje jednal se zástupci Evraz Vítkovice Steel.

Dnes 20. července 2010 proběhlo další jednání hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase s Pavlem Tatyaninem, senior viceprezidentem Evraz Group. Hlavním tématem schůzky bylo vzájemné informování o aktuálním řešení nastalé situace v souvislosti s uzavřením ocelářského provozu v našem kraji.

Jednání se dále zúčastnili generální ředitel společnosti EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a.s., Zbyněk Kvapík a ředitel pro evropská a africká aktiva Dmitrij Ščuka.

Pan hejtman se aktivně zajímal o návrh řešení problému, který nastal při řešení obchodních vztahů mezi podniky ArcelorMittal Ostrava a.s. a EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a.s.

„Nemohu se sice vměšovat do obchodních jednání, to mi nepřísluší, chci však ze své pozice hejtmana apelovat na nutnost hledání možných variant řešení, která by na prvém místě udržela zaměstnanost v našem regionu,“ konstatoval hejtman Jaroslav Palas a dodal: „Pokud se firmy nedohodnou, problémy postihnou i firmy, které jsou navázány na tyto dva průmyslové kolosy, což by mohlo způsobit velmi vážné problémy v celém kraji. Nezaměstnanost v našem regionu je dlouhodobě vysoká, nemůžeme si dovolit hazardovat. Jsem přesvědčen, že je stále možné najít kompromisní řešení, které pomůže překlenout potíže se stále doznívající hospodářskou krizí. Vedení kraje řeší společně s ministerstvem životního prostředí možnou podporu investic do technologií, šetrných k životnímu prostředí,“ uzavřel Palas.

Hejtman byl informován o tom, že vzhledem k tomu, že se nedaří dlouhodobě dohodnout na dalších dodávkách železa z ArcelorMittal Ostrava, rozhodlo se vedení společnosti Evraz Group nařídít vedení společnosti EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a.s., aby v nejbližší možné době aktualizovalo studii proveditelnosti k tzv. elektrické obloukové peci se zvýšeným výkonem. Zařízení tohoto typu nepotřebuje ke svému provozu surové železo, dokáže vyrábět ocel ze studeného surového železa, různých forem šrotu apod. Jeho velkou výhodou je také mnohem ekologičtější provoz než u klasických regionálních železáren.Tato významná strategická investice v hodnotě přibližně 3 mld. Kč by zajistila společnosti EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a.s. nezávislost na dodávkách surového železa z ArcelorMittal Ostrava a.s. „Jsme přesvědčení, že tímto jasně dáváme najevo svou odpověď na neodůvodněné fámy o našem odchodu z Ostravy“, sdělil na jednání s hejtmanem Pavel Tatyanin, viceprezident Evraz Group. „I když naše jednání s ArcelorMittal pokračují, chceme se v nebližší době na základě výsledků studie proveditelnosti rozhodnout o naší samostatnosti v dodávkách surového železa“, dodal Pavel Tatyanin.

„Rozhodnutí vedení společnosti Evraz Vítkovice Steel  respektujeme, jak jsem již zmínil, zájem vedení kraje, je udržet zaměstnanost na co nejvyšší úrovni,“ reagoval hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Další část jednání byla věnována spolupráci mezi Moravskoslezským krajem a Nadačním fondem Evraz v oblasti projektů na podporu zdraví dětí.

Šárka Vlčková, tisková mluvčí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama