Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2022 3:57:00

Cenzura a ministerstvo informací je tu. Je ohrožená svoboda slova?

Cenzura a ministerstvo informací je tu. Je ohrožená svoboda slova?

Informační prales kolem nás jistě skrývá spoustu lží a hoaxů. Vláda Petra Fialy se toho chytla a jmenovala Michala Klímu vládním zmocněncem pro oblast médií a dezinformací.

 Nově vytvořený cenzurní úřad je však definovaný tak nejasně, že za dezinformaci může označit cokoliv, tedy i naprosto legitimní názor. Vládní pětikoalice, která se před parlamentními volbami ráda označovala za „demokratický blok“ už párkrát ukázala, že v praktické politice zase až tak moc demokratická není. Při domýšlení důsledků, kam až teoreticky, podle toho, jaké má pravomoci, může v „potírání zla“ nový zmocněnec zajít, z toho až mrazí. Koneckonců, komunistický režim se také zaklínal vůlí lidu, a všichni víme, jakých zvěrstev byl schopen.

Podle Listiny základních práv a svobod je zaručena svoboda projevu a právo na informace, stejně jako je nepřístupná cenzura. Když si přečtete, jakými možnostmi může disponovat nový zmocněnec pro oblast médií a dezinformací, najdete s Ústavním pořádkem hned několik rozporů. Zmocněnec se totiž docela snadno může se totiž stát prostředkem k ovládání médií. Že je to strašení pytlíkem od svačiny? Pan Klíma se v jednom z rozhovorů nechal slyšet, že by stát měl podporovat nezávislá média. Před časem je ve svém článku na serveru Forum 24 dokonce definoval: „Plejáda nezávislých médií od levicového Deníku Referendum a A2larmu, přes Deník N, Magazín Reportér, Neovlivni.cz, Investigace.cz, Echo 24 a Hlídacího psa po FORUM 24 a Týdeník FORUM. Velmi významnou roli hrají Seznam a Seznam Zprávy a také vydavatelství Economia s Respektem a s Hospodářskými novinami. Spolu s některými pořady České televize a Českého rozhlasu tato média brání tomu, aby informační scéna byla plně manipulována oligarchickými médii a dezinformačními kanály“. Podporou vybraných médií však stát rozhodně nezaručí jejich nezávislost, spíše naopak. Jde o hluboké nepochopení principu skutečné nezávislosti médií.

Zajímavý je i rozpor, že ve svém výčtu Michal Klíma zmiňuje i veřejnoprávní média – Český rozhlas a Českou televizi. Ty, ale v jiném kontextu označuje za říši zla, kterou je třeba rozprášit. Je podporovatelem odvolání kompletní Rady ČT a ČRo a vytvoření nových pravidel pro jmenování jejich členů. Ti současní prý mluví do vysílání a tlačí na obsah. Noví radní by měli formovat veřejnoprávní instituce jinak. Je celkem snadné si představit jak. V zájmu nezávislosti je totiž potřeba vyřadit ze hry veškerou opozici současné vlády, a ČRo i ČT zcela ovládnout.

Z obav nikoho nevyvede ani další okolnost. Podle vyjádření zveřejněného na oficiálních stránkách české vlády bude Michal Klíma mimo jiné bude „spolupracovat na přípravě mediálních nákladů komunikace státu a doporučovat média, skrze která bude komunikace státu realizována“. To znamená, že stát si bude platit inzerci a podporovat jen ty média, která budou zpívat tu správnou písničku?

Jmenování zmocněnce pro oblast médií a dezinformací je typickým výstřelem vlády Petra Fialy. Legislativa řešící dezinformace ještě není ani navržená, natož, aby platila. Zmocněnec visí v právním vzduchoprázdnu a jen vzbuzuje oprávněné pochybnosti. Pro boj s dezinformacemi by přitom stačilo využití současné legislativy, například té, která postihuje poplašné zprávy nebo rasovou, národnostní či jinou nenávist. A zmocněnec by nebyl potřeba už vůbec. Pokud ovšem není ministrem informací, který má být garantem novodobé ideologické propagandy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama