Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2016 21:21:00

Daňové plány Donalda Trumpa kapitalismus nespasí

Daňové plány Donalda Trumpa kapitalismus nespasí

Konferenci v Detroitu nedávno excentrický miliardář a republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump vyzradil něco ze své ekonomické kuchyně. Jeho hospodářské úvahy rámuje především kritika globalizace z izolacionistických pozic.

 Hlas Trumpovi také znamená, že konkurenceschopnost amerických výrobců, by měla zajistit především deregulace trhu a snížení daňové zátěže.

U daně z příjmu, místo současných sedmi sazeb, navrhuje pouhé tři. Jejich nastavení rozvoj neruší, ale snižuje. Horní sazba by klesla z 39,6% na 33%. Což je úleva pro bohaté větší než nabízená sleva pro nejchudší, kteří stejně již dnes platí zápornou daň. Stejné snížení navrhuje Trump u korporátní daně (z původních 35% by neměla překročit 15%). A rozšířil by ji i na menší podniky, jako podporu amerických firem.

Trump by snížil i sazbu daně z dividend a kapitálových příjmů výměnou za zrušení výjimky pro manažery z Wallstreetu. A jako majitel realit nabízí zrušení daně z nemovitostí. Trump tedy ve své „reformě“ ukrývá významné úlevy pro bohaté. Přerozdělení bohatství v plánu nemá. To demokraté slibují vyšší zdanění korporací i progresivnější majetkové daně.

Americká ekonomika má řadu potíží. Jak se americká daňová praxe s novým prezidentem skutečně změní, nevíme. Téma podstatné změny daňového systému však nezajímá jenom USA. Neuškodí si to uvědomit i v diskusích nad daňovými návrhy v ČR. Téma daňové progrese zvedly už návrhy KSČM, které stále čekají na své projednání.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama