Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2010 9:56:09

K českému podílu na pomoci Irsku

K českému podílu na pomoci Irsku

Ecofin, tedy ministři financí EU, jednal nedávno o pomoci Irsku. Zvažují se přitom možnosti rozšíření této záchranné akce za rámec členských závazků EU. Z toho vyplývá i možnost přímé finační pomoci ČR, přesněji řečeno českých daňových poplatníků.

 Irský stát  není schopen dostát svým garancím za nesplácené úvěry irských bank poskytované na spekulativní účely, a po řeckém vzoru mu proto začal hrozit státní bankrot. Této zemi má poskytnout půjčku vedle Mezinárodního měnového fondu také evropský záchranný fond, za který ručí EU svým rozpočtem. Zprostředkovaně za tuto půjčku tedy vlastně už dnes ručí i ČR jako plátce do evropského rozpočtu.  Pokud by byla pomoc rozšířena, mohlo by dojít paradoxně k tomu, že  v době škrtů se naši občané se budou skládat na ochořelého irského tygra.

V této souvislosti je třeba zdůraznit, že je principiálně špatné, aby problém, který vyvolal zahraniční kapitál a finanční sektor, byl řešen na úkor daňových poplatníků  dalších zemí. Snahu finančníků privatizovat své zisky a socializovat své ztráty je třeba odmítnout. Soukromí investoři vyvolali svou nezodpovědností krizi a teď by rádi důsledky vyvezli do zahraničí. Ale i soukromí věřitelé by se měli podílet na restrukturalizaci dluhu.

Do řešení tohoto problému by se měl výrazně zapojit evropský finanční sektor jako takový. Zatěžovat dál bilance veřejných rozpočtů by bylo už neúnosné. Kasinový kapitalismus cynicky valí odpovědnost na jednotlivé členské státy eurozóny a ty se zase snaží převést tento tlak dál. Česká reprezentace v EU by na tyto tlaky neměla přistoupit. Česká pravice však naopak na riziku řeckého bankrotu zatím pouze přiživila svoji obhajobu rozpočtových škrtů.

Nyní se nabízí znovu oživit myšlenku na rozšíření financování evropského záchranného fondu o další zdroje a nejenom o evropské dluhopisy a garantování rozpočtem EU. Je tu již připravený projekt solidární bankovní daně, který ale pravicové vlády ČR odmítají. Systémově by do tohoto fondu mohla být směřována i tzv. Tobinova daň uvalená na nesmyslné a riskantní spekulativní přelévání kapitálu. Takový záchranný mechanismus pro druhou etapu finanční krize by měl lepší smysl. Má-li česká reprezentace zájem na obraně zájmů českých občanů, měla by se takové možnosti aktivně chopit.

Jiří Dolejš, poslanec PČR a stínový ministr KSČM pro resort financí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama