Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2013 8:08:18

Koncertem proti změně doleva

Koncertem proti změně doleva

Skupina Lucie, Nightwork, Chinaski a další tuzemští muzikanti se rozhodli pět dní před volbami upozornit na rostoucí vliv komunistů na českou politiku.

Jejich cílem je přimět zejména mladé lidi, aby se zúčastnili voleb a hlasovali proti údajné hrozbě z leva. Na Staroměstském náměstí v Praze chystají koncert nazvaný podle části textu písně Karla Kryla o roce 1968 »Nikagdá nězabuděm«.

Krylem se zaštiťují jako ikonou politické písně. Škoda, že nechali bez povšimnutí kritiku nových časů od Karla Kryla. Tomu po návratu z emigrace po roce 1989 vadilo politikaření nových mocných, mluvil o nahrazení skutečné demokracie pouhou demokraturou a korytářstvím privatizačních mafií. Kritičnost Karla Kryla totiž neskončila rokem 1989. A určitě by nedával vinu za současný marasmus někomu, kdo po více než dvaceti letech neměl na správu země vliv.

Každý má právo na názor, i tito sami sebou vyvolení kumštýři. Ovšem je otázkou, zda tato prvoplánová agitka bude mít větší efekt. Mají-li obavu o historickou paměť národa, tak myslím, že nepomohou pokusy vést  minulé války. A nelze nevzpomenout heslo z roku 1989 - Kdo se bojí  opozice, ten se bojí o pozice.

Součástí historické paměti nejsou jen názory některých novodobých celebrit, ale také za poslední dvě desítky let nakupená sociální zkušenost obyčejných lidí, od řidičů tramvají, přes sestřičky v nemocnici, až po důchodce bojující se svou nelehkou sociální situací. A pro spoustu těchto lidí je tématem voleb něco jiného než preference pro KSČM. Vadí jim, že za novodobých vlád zmizely ze země na biliony národního majetku. Že když chce občan větší solidaritu, tak jen slyší  obviňování ze závisti. Vlastně jako kdyby měl dnešním elitám včetně miliardářů tlačíčím se do politiky líbat ruce z vděčnosti.

Agitky podle notiček současné vrchnosti nejsou revoltou proti establismentu. Rockerské srdce by nemělo být směňováno za trojník. Fanouškové své oblíbené muzikanty asi neopustí, ale volit mohou po svém a svojí hlavou. A tak svou antikampaní možná udělají svolavatelé pondělního koncertu vlastně KSČM službu. Protože si možná mladí i starší položí otázku – a kde je tedy jádro změny, po které všichni volají? A věřím, že dnes už mnozí odpoví, že leží vlevo.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama