Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2010 19:01:40

Krok k solidaritě nebo jen další vábnička?

Krok k solidaritě nebo jen další vábnička?

Komentář Jiřího Dolejše, poslance PČR a stínového ministra financí za KSČM, k mezigenerační solidaritě podle ministra Kalouska.

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek se v poslední době dal na solidaritu. Již 15. listopadu 2010 se v rozhovoru pro Hospodářské noviny vyslovil pro „posílení mezigenerační solidarity ve společnosti". Zní to pěkně, ovšem v jeho praktickém pojetí to znamená, že by zvýšil dolní sazbu DPH, nejlépe na jednotných 19 %. Peníze získané inkasem takto zvýšené daně by použil na úhradu transformačních nákladů připravované penzijní reformy. Tuto myšlenku nyní zopakoval znovu v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

Solidarita po kalouskovsku má však několik závažných háčků. Za prvé, zvýšení DPH by zaplatili v cenách zboží a služeb všichni, staří i mladí. Takže o mezigenerační solidaritu dnešní generace s budoucími penzisty vlastně moc nejde. Připomíná to „solidaritu" s oběťmi povodní, tzv. povodňovou daň, kterou mají platit „suší" i „mokří". Není divu - autorem obou návrhů je stejná osoba.

Za druhé, velmi asociálně se tím přenáší břemeno i na ty chudší, pro které má jakýkoli růst cen potravin, léků a dalšího zboží běžné potřeby velmi tvrdý sociální dopad. Proto mluví KSČM o solidaritě u přímých daní (progrese daně z příjmu), zatímco zvyšování nepřímých daní tímto směrem podle nás vůbec nevede.

Poslední háček se týká samotné důchodové reformy: Vládnoucí pravice chce penzijní systém převést zcela nesolidárně v daleko větší míře na soukromé pojištění. Definitivní podobu návrhu zásahu do penzijního systému ještě neznáme. Skutečně solidární řešení by totiž mělo respektovat odstupňování plateb do veřejného pojištění podle příjmů, tedy zrušit nebo alespoň podstatně zvýšit hladinu stropu, od kterého se již pojištění z příjmů neodvádí.

Miroslav Kalousek tedy žádnou skutečnou solidaritu se slabými sociálními skupinami nenavrhuje. Pouze chce za toto slovo schovat své skutečné záměry - pomoci penzijním fondům, ponechat úlevy vysokopříjmovým kategoriím a ostatním jako ovcím hezky ostříhat vlnu až na holou kůži. Je iluzorní, že by se takto dalo dospět ke konsolidaci veřejných financí.

Jiří Dolejš, poslanec PČR a stínový ministr financí za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama