Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2010 20:20:00

Na vědě a vzdělání nelze šetřit

Na vědě a vzdělání nelze šetřit

V návrhu státního rozpočtu na rok 2011 se objevil výrazný propad prostředků na veřejné vysoké školy (o dvě a čtvrt miliardy Kč, což je cca 1/10 celkového objemu).

Jiří Dolejš, poslanec a stínový ministr KSČM pro resort financí, k otázce financování vysokých škol - Na vědě a vzdělání nelze šetřit.

V návrhu státního rozpočtu na rok 2011 se objevil výrazný propad prostředků na veřejné vysoké školy (o dvě a čtvrt miliardy Kč, což je cca 1/10 celkového objemu). Pokud má být zajištěna výuka studentů, výrazněji by se musela v příštím roce omezit zejména vědecká činnost vysokých škol. Přestože v této oblasti lze čerpat i prostředky Evropské unie, hrozilo dokonce propouštění. Tato situace nesouvisí jen s aktuálními škrty rozpočtových výdajů, ale s dlouhodobým systémovým neřešením chodu vysokých škol i sektoru vědy a výzkumu. Síť vysokých škol je v ČR přebujelá a s tím souvisí i limity normativního financování studentů. Změna financování vědecké činnosti prostřednictvím Technologické agentury rovněž nepřispěla k zlepšení situace.
 
Výbor PS PČR se sice rozhodl korigovat tento vládní návrh, ale bohužel nedokázal spojit navýšení rozpočtu vysokým školám s reálnou položkou v státním rozpočtu. Přesto, že ministr financí Kalousek k těmto návrhům prohlásil, že kde nic není, ani smrt nebere, jisté možnosti se v návrhu rozpočtu přeci jenom najít dají. Potvrdil to premiér Nečas, který se možná inspiroval pozměňovacími návrhy KSČM, když se sám rozhodl změnit vládní návrh a přidat vysokým školám alespoň 1 miliardu z prostředků na úhradu úroků veřejného dluhu, které byly kalkulovány s velkou rezervou.
 
KSČM tento návrh příští týden podpoří, ale jde jen o odvrácení bezprostřední krize. Problémy vysokých škol budou přetrvávat i nadále. Vláda by měla urychleně projednat a předložit kvalitativně novou strategii financování vysokých škol. Rozhodující je kvalita jak vysokého školství, tak celého sektoru vědy a výzkumu, který je jednou z hlavních šancí na dosažení konkurenceschopnosti ČR ve světě. EU ve své vizi Evropa 2020 znovu požaduje, aby podíl financí tohoto sektoru dosáhl 3 % HDP (v ČR jde jen o poloviční hodnotu). Nejde však jen o rozpočtové dotace, podstatnou měrou by se na tomto financování měl podílet i průmysl, který u nás zatím nemá o podporu vědy, ale i nadaných studentů, tedy dlouhodobě nejefektivnějších investic vůbec, příliš zájem. Výsledkem je brain drain, tedy útěk talentů do ciziny. Samozřejmě efektivní vícezdrojové financování vysokých škol a vědy předpokládá současné zajištění rovnosti v přístupu ke vzdělání a udržení garancí státu za kvalitu terciárního vzdělání jako celku. Na vědě a vzdělání nelze šetřit, zde je třeba co nejdříve přijmout promyšlenou investiční strategii. Jenom tak můžeme zvýšit ekonomický i sociální potenciál naší země.
 
Jiří Dolejš, poslanec a stínový ministr KSČM pro resort financí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama