Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2014 15:03:33

Odolá radikální levice mámení eurofobních sirén ?

Odolá radikální levice mámení eurofobních sirén ?

Vyhrál v evropských volbách tzv. eurospekticismus ? Jedná se o kritický či negativistický směr a má to charakter trvalejšího trendu ?

       

      Bohužel se pod vzestupem euroskepticismu skrývá spíš to druhé.  Po letošních volbách v některých zemích významně posílily eurofobní strany,  opřené o populistické lákání protestních hlasů. Fašizující „Fronte national“ Marine Le Penové získala 25 procent hlasů, podobně se s 28 procenty hlasů vyšvihla britská UKIP (Independence Party) v čele s Nigelem Faragem. Dánsko, Maďarsko a další země hlásí také výrazné zisky nacionální pravice. 

      Platí přitom jedno : pokud by měla v Evropě  posílit národní a mezietnická či náboženská řevnivost, doplatí na to především ti chudí.  Nadějí je, že protievropské  síly i nadále představují minoritní krajnost a pokud nesleví ze svých negativistických programů, tak mohou zůstat v izolaci oproti tradičním proudům (socialistům, liberálům, radikální levici či konzervativcům). Zatím tzv. euroskeptici  nefungují příliš jako mezinárodní síla pro nedostatek společných cílů (spojuje je jen negativní pohled na EU, nacionální egoismu je rozděluje). Společnou frakci v europarlamentu budou dávat dohromady těžko.

      Nový evropský parlament bude vycházet ze svých posílených pravomocí a jednat o klíčových oblastech počínaje unijním rozpočtem, evropskými fondy přes zemědělství, energetickou politiku až po imigraci. Očekává se znovu otevření diskuse o základních unijních smlouvách  Klíčovou metodou budou koalice nejen mezi jednotlivými zeměmi, ale často i napříč. A obrovskou výzvou budou konkrétní postupy pro řešení hospodářského rozvoje a zaměstnanosti  Pokud se v této oblasti nezlepší fungování EU, tak na poli poražených zůstanou nezaměstnaní a pauperizovaní.  

       Velkou odpovědnost bude mít i konfederativní frakce radikální levice (Groupe de la Gauche Unitaire Européen / Nordic Green Left), která po těchto volbách zesílila. V roce 2004 měla tato frakce 41 členů, po roce 2009 měla po debaklu italské radikální levice 35 členů.  Významnou silou je zde Die Linke, která dosáhla volebního zisku jen  7,5%, což ale ve velkém Německu znamená 7 mandátů. Podobně silná bude řecká Syriza díky svému volebnímu vítězství 26,2%. Naopak AKEL z malého Kypru dodá jen 2 poslance i přes volební zisk 26,9%. Významnou silou bude také španělská Izquierda Plural s výsledkem 9,9%, slabší výsledek 6,3% dosáhla francouzská Front  de Gauche. V tomto kontextu je výsledek 10,98% pro KSČM slušným výsledkem.

        Tato frakce, kam patří i zástupci KSČM,  je charakterem většinově kriticky proevropská. Nejsou v ní zdaleka jen evropští komunisté, jsou zde levicoví zelení, feministické iniciativy, lidé vzešlí z hnutí Occupy, ale také třeba  zástupci irské Sinn Fein.  Nyní zaznívají hlasy, že výsledek  mohl být ještě silnější, kdyby se radikální levice přidala k více euroskeptickému proudu.  Nemyslím si to, Naopak jsme přesvědčen, že volba „kriticky proevropského“ postoje je správná. Ukazuje se že protestní volič není jen levicový a že jeho část může přeběhnout ke krajní pravici. Reakcí na to nemlže být zhnědnutí červené. Ustoupit v budování Evropy by znamenalo vracet se k politické nestabilitě typické pro předvečer obou světových válek.

        Právě v ČR strašení Evropu moc nepomohlo, spíš zahnalo voliče do pasivity. Do europarlamentu se protáhli jen Svobodní, jejichž odpor proti utužování evropské integrace má charakter nabiflovaných exrémně libertariánských manter a neskrývá velký potenciál.  Klausův výrok, že v eurovolbách vyhráli nevoliči, je v této souvislosti nelogický. A i jiné eurofobní sirény, jako Geert Wilders, nedopadly  tak dobře jak se očekávalo – sám holandský nacionalista cítí svých 13,2%. jako prohru. Lze považovat za příznivé, že u nás nezájem euroflegmatiků  převážil nad příklonem k eurofobům, či dokonce k hnutím ještě povážlivějším.

      Izolovaní eurofobové obecně určitě nejsou nadějí do budoucna.  Ovšem radikální levice musí jejich nástup brát jako hrozbu a perspektivně lépe nastolovat evropská témata a lépe bojovat za zájmy svých evropských voličů,  aby nedošlo k vážnějšímu posunu Evropy po hnědé. Nepotřebuje koperníkovský obrat ve vztahu k Evropě, jak  píše Jakub Patočka, ale otevřenost novým a především prakticky formulovaným myšlenkám, které pomohou  přiblížit Evropu lidem. Námětů ve voliči poněkud přehlížených  programech pro eurovolby 2014 k tomu je dost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama