Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2014 13:13:54

Osobní vzpomínka na 28. říjen před 25 lety

Osobní vzpomínka na 28. říjen před 25 lety

Před čtvrt stoletím jsme si připomínali založení Československa v samotný předvečer událostí 17. listopadu. Byl to jiný svátek než dnes. V celách předběžného zadržení skončilo na 150 účastníků manifestace, která je dnes už zcela běžná

      Každý si dnešní státní svátek připomíná jinak.  Účastníci tehdejší  manifestace si určitě vzpomenou, že se tam sešlo pokojně procházkou  jen na pár tisíc lidí. Hesla jako „Dialog“ či „Chceme demokracii“ vyjadřovala neagresivní  panující náladu. Ani heslo „Pusťte politické vězně!“ nebylo už  nic mimořádného.

     Jako řada jiných účastník jsem tehdy v ono teplé podzimní odpoledner přihlížel z chodníku. Přes pokojný charakter  to ale  tehdejší policie neprodyšně uzavřela a začala to brát šmahem. Pitoreskní byly neustálé výzvy bezpečnosti k rozchodu, když prakticky nebylo kam jít.  Akce byla sice nepovolená, ale copak tehdy omezená svoboda shromažďování umožňovala jiný postup?

     Nakonec začali vybrané lidi (kolem několika stovek)  nakládat u hotelu Evropa do autobusů a zbytek manifestujících propustil koridorem v Jindřišské ulici  Zásah nebyl tak brutální jako během Palachova týdne, ale nějaká rána tam ze strany orgánů, vybavených helmami štíty a obušky,  taky padla.  Mne tam tehdy sebrali spolu s dalšími. 

    Na takových akcích si každý mohl udělat obrázek o tom jak směšná byla následující  oficiální tisková prohlášení, která ospravedlňovala  zákrok s tím, že šlo o akci nelegálních rozvracečských skupin s protisocialistickým obsahem. 

      Když jsem později slyšel že tehdejší pražský stranický šéf Miroslav Štěpán (byl jsem tehdy několik měsíců čerstvým členem strany) prohlašoval že na Václaváku byly jakési  bandy a gangy, nevěděl jsem jestli se mám smát či jen kroutit hlavou. Zastrašování v atmosféře zlomu už ale nepůsobilo.

    Do společnosti se tak šířilo povědomí o zmatené moci, která neví co chce a stále více lidí jí už nevěří. Pokud moc neunese, když se  na pokojném shromáždění vykřikne třeba „Ať žije Charta 77“  a rozhodne se k represivnímu zákroku, mluví to za vše.

     Po naložení do autobusu jsme my zadržení absolvovali anabázi  po přeplněných věznicích (Příbram, Ruzyně) jsem  já osobně nakonec skončil na Pankráci v cele předběžného zadržení. Jeden z blogerů na aktuálně.cz si možná ještě vzpomene jak jsme tam spolu strávili 48 hodin.

      Tu vzpomínku dnes už beru jako ukázku absurdnosti z posledních dnů minulého režimu. Když mne  30 října 1989 propustili, moje partnerka, kterou o víkendu přišel informovat orgán o mém zadržení, se rychle uklidni A za dva týdny se začalo vše měnit tak rychle že měli všichni stejně jiné starosti. 

   Dnes nikdo občanům manifestovat nebrání. Na státní svátek probíhají akce různé. Oficielní pompa stejuě jako akce upozorňující na problémy současnosti. Na 28 říjen se někdy lepí i extremisté. Ale zboření barier které blokovaly základní politické svobody už musí zůstat trvalé.

     Před 25 lety lidé volali po změně.  Mnohé změny přinesly zklamání a lidé dnes také volají po změnách. Nestačí jen svoboda, také sociální spravedlnost je potřebná. Debata jak formální lidská práva zreálnit s pomocí naplnění práv sociálních hospodářských už ale může a hlavně musí probíhat na půdě důsledné demokracie. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama