Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2016 20:43:23

Spoluúčast seniorů na věcech veřejných

Spoluúčast seniorů na věcech veřejných

Nový návrh zákona by měl posunout možnost seniorské participace v českých zemích. Jde o nový typ sociálního partnerství podle rakouského vzoru, podobný spolurozhodování organizací zastupujících zájmy zaměstnanců.

   

      Na Pražském hradě se toto pondělí konala konference Rady seniorů České republiky na téma „hodnocení stavu seniorské participace“. V dnešní rozdělené společnosti bohužel patří senioři spíše k odstrčené a sociálně ohrožené skupině obyvatelstva a to i ve vyspělejší části světa. Když srovnáme zapojení seniorů v zastupitelských funkcích u nás doma, tak v obecních zastupitelstvech jich je 4,6%, v Senátu PČR je jich 18,7%. Větší zapojení seniorů a to nejen v zastupitelských funkcích, ale také prostřednictvím seniorských organizací je na místě.

       V ČR stejně jako v jiných rozvinutých průmyslových státech populace stárne. Senioři jsou však opomíjeni i přes svoji početnost (v ČR jich je 2,4 milionu, tedy 22% populace). Lidé mají přitom právo na důstojný život i  v  tzv. třetím věku a to  nejen pro roli kterou se hrávají v rodinách či že mnozí  jsou ještě ekonomicky aktivní. Místo toho se můžeme setkávat s nedostatečnou mezigenerační solidaritou, ba dokonce s neúctou ke stáří.

         Samostatná politická strana seniorů neuspěla (Důchodci za životní jistoty), senioři se objevují na kandidátkách zavedených politických stran. Rozhodování o legislativě a koncepcích důležitých pro seňorou lze ovlivnit i přes propojení spolkového života s politikou. Rada seniorů ČR navrhuje, aby se nástrojem participace seniorů staly seniorské organizace, které se věnují oprávněným zájmům seniorů a organizování jejich aktivit. Přicházejí s myšlenkou samostatného zákona o seniorech.

        Při tvorbě specifické legislativy  týkající se uznání zájmů české seniorské populace, se Rada seniorů ČR volně  inspirovala rakouským zákonem, který stanovil obsah a formy podpory seniorů již v roce 1998 (Bundesgesetz uber die Forderung von Anliegen der alteren Generation). Účastníky konference s tím to modelem seznámila  dr. Elizabeth Pittermann, bývalá ministryně zdravotnictví za SPO a spolutvůrkyně zákona. .

       Rakouský model participace seniorů na exekutivní úrovni ustanovuje při spolkovém ministerstvu práce, sociálních věcí a ochrany spotřebitelů tzv. federální radu (Bundesseniorbeirat), což je  jmenovaný poradní orgán sloužící jako diskusní fórum pro strukturovaný občanský dialog s činiteli s rozhodovací pravomocí. Členství na návrh  uzemní správy a resortů je na pět let a čestné. Této radě předsedá příslušný ministr.

      Dále pak rakouský zákon stanovuje jako ústředního smluvního partnera vlády zastřešující organizaci pro seniorské spolky  tzv. rakouskou seniorskou radu (Ostereichische Seniorenrat).  Je hlavním mluvčím seniorské populace v Rakousku a má konzultativní funkci ve věcech seniorských koncepcí a  fungování sociálního pojištění. Za tím účelem dostává  státní podoru ve výši 1 euro na každého rakouského seniora

     V České republice  existuje vládní výbor pro tyto otázky, jeho práce je však nedostatečná a spíše funguje byrokraticky, než aby splňoval nároky reálné spoluúčasti seniorů.  Proto se po rakouském vzoru objevil návrh zákona, který by mohl být projednán v Parlamentu ČR. Jde vlastně o nový typ sociálního partnerství, obdobně jako jsou k spolurozhodování přitaženy organizace zastupující zájmy zaměstnanců.

     Navržený český  model je jednodušší a přímočařejší než rakouský. Subjektem seniorské participace rovnou navržen již existující právní subjekt ve smyslu občanského zákoníku.  Jde o Radu seniorů ČR. Paragrafové znění návrhu nyní může být předmětem různých dbát. Nabízí se věnovat pozornost např. otázkám  legitimity reprezentace  zájmů starší generace či způsobu zmocnění vybraného právního subjektu rozdělovat a kontrolovat státní příspěvek.

      Předpokládá se, že stát poskytne „Radě seniorů ČR“ pravidelný příspěvek pole počtu seniorů v České republice přímo z rozpočtu (šlo by o 24 milionů, nejspíš z kapitoly MPSV 313). Různé sociální projekty pro seniory by samozřejmě byly dál financovány z příslušných resortních a regionálních dotací.  Zde by šlo o rozdělení centrálního příspěvku na ochranu práv seniorů, poskytování informací, vzdělávání a osvětu a také na úhradu  výdajů  „Rady seniorů“ (zejména expertní zázemí pro její konsultativní a monitorovací činnost)  

     Zákonnou podmínkou této státní podpory je uzavření každoroční smlouvy mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a Radou seniorů ČR o čerpání prostředků podle obecného účelu podpory. Kromě zmocnění rady k rozdělování a kontrole prostředků je tu samozřejmě i odborná kontrola  podle zákona o účetnictví a dalších předpisů.  Jak přesně by byl systém nastaven bude jistě předmětem debaty expertů i legislativců .

    Ideu specifického seniorského zákona přijel podpořit i prezident evropské seniorské nevládní organizace EURAG Dirk Jarré (The European Federation  of Older Persons vznikla již v roce 1962). Podtrhl, že je lépe, aby stát  nemusel formulovat seniorskou politiku pro ně, ale společně s nimi.  

     Taková konsolidace  názorů je  krok nejen ve prospěch starších osob, ale  přispěje k efektivnímu společenskému dialogu obecně a ke kvalitnějšímu a přijatelnějšímu finálního řešení. Odpovídá to i mezinárodním dokumentům o problematice stárnutí (např. akční plán z Madridu, duben 2002). Je to příležitost ukázat výhody participace v praxi. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama