Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2017 9:16:00

Těžká ztráta 180 milionů pro ČSSD

Těžká ztráta 180 milionů pro ČSSD

Podle médií, a jak se zdá první s touto potvrzenou zprávou z důvěryhodného zdroje přišel Radiožurnál, nabídla sociální demokracie dědicům zemřelého advokáta Z. Altnera 180 milionů Kč jako mimosoudní vyrovnání.

 Strana toto vyrovnání chce uskutečnit ještě před jednáním Nejvyššího soudu k této věci. Připomeňme, že Nejvyšší soud má s konečnou platností rozhodnout, zda strana zaplatí Altnerovým dědicům 338 milionů Kč za to, že jí advokát Altner v roce 2000 pomáhal prý významným způsobem ve sporu o Lidový dům.

Při senátních a krajských volbách před rokem ČSSD výrazně oslabila své pozice v senátu i krajích, což ve svých důsledcích znamená zúžení příjmů od státu za mandáty zvolených senátorů a krajských zastupitelů. Také v poslanecké sněmovně, i přes můj povinný optimismus dojde k poklesu počtu mandátů po volbách pod úroveň, kterou ČSSD dosud v poslanecké sněmovně měla. I to bude generovat další pokles finančních příjmů. A řekněme si zcela otevřeně, že už ani největší optimista neočekává dosažení stejného počtu hlasů ve volbách do sněmovny, které ČSSD získala před čtyřmi lety (přes 20 % hlasů). Takže ČSSD se snižují podstatným způsobem příjmy, plynoucí v důsledku jejích volebních výsledků, které prostě v posledních několika letech nejsou právě vzorem úspěchu (od roku 2010 jsou na sestupné trajektorii). A ještě k tomu přibude minus 180 milionů, pokud na to dědicové Altnera kývnou, za mimosoudní vyrovnání za Altnerovy údajné nároky.

Server Parlamentní listy nedávnou přinesl děsuplné informace o tom, jaké problémy vyvolává činnost dřívějšího místopředsedy ČSSD a nynějšího ekonomického ředitele ČSSD Martina Starce a jeho pomocníka Michala Kuciána, který je ústředním tajemníkem této strany, v aparátu ČSSD. Když už i v dosud vždy loajální zaměstnanci ČSSD cítí potřebu ventilovat problémy, které ve svém zaměstnání mají, na veřejnosti, je to velmi vážné. A neméně vážné je, jakým způsobem zanedbal ekonomický ředitel Starec celou záležitost ve sporu s advokátem Altnerem. Když jsem se začátkem roku 2007, po intenzivní langerovské kampani vedené v médiích proti ČSSD, v níž advokát Alnter žádal po této straně náhrady za více než 19 mld. Kč, seznámil s celou problematikou. změnil jsem zcela strategii přístupu (do června 2005 měl kauzu na starosti právě místopředseda Starec, který ovšem byl tehdy z mé iniciativy jako zcela neschopný odejit).

Právní zastoupení ČSSD, které do té doby tvořila AK Kříž, Bělina bylo posíleno vytvořením právního koncilia, ve kterém kromě zmíněné advokátní kanceláře působila ještě AK Císař, Češka, Smutný a také člen ČSSD a významný pražský advokát Miroslav Jansta. Během jednoho roku se podařilo totálně převrátit celý spor ve prospěch ČSSD a od té doby ČSSD vyhrávala jeden spor za druhým. Až do března minulého roku, kdy bylo všechno jinak. Po příchodu M. Starce, jako staronového místopředsedy ČSSD (po odmlce několika let v mé éře) v březnu 2011 do Lidového domu, se tento funkcionář domníval, že nastal čas jeho revanše za údajné křivdy, kterých jsem se měl na něm dopustit. Je pravda, že jsem jej považovat za politicky a organizačně zcela neschopného člověka a pokud jde o ekonomické znalosti, tak za muže nemajícího praktický fundament potřebných znalostí. Postavit takového člověka do pozice, v níž měl odpovídat za stranické finance a zejména za kauzu Altner a její úspěšné dokončení, bylo velkou chybou. Byla to samozřejmě chyba v prvé řadě B. Sobotky, který dával přednost tomu, mít vedle sebe loajálního člověka bez ohledu na jeho reálné schopnosti a znalosti.

M. Starec, který cítil zadostiučinění ze svého znovuzvolení do místopředsednické funkce, rozbil po březnu 2011, všechno, co jsem v souvislosti se soudním sporem s Altnerem vytvořil. Z koncilia vysoce erudovaných právních praktiků zůstala straně jen AK profesora Běliny….. Profesor Bělina je jistě velmi erudovaný právník, ale spoléhat jen na jeho síly je u tak složité právní záležitosti příliš velké dobrodružství. Nepokračovat v praxi advokátního koncilia, kde např. JUDr. Jansta nepožadoval za svou činnost žádnou odměnu, bylo kardinální chybou. A nemohu se neptal, kde byl se svou právní pomocí např. známý pražský advokát, člen ČSSD a osobní přítel premiéra Sobotky Mgr. Radek Pokorný. Kde byla se svou pomocí nejen v oblasti marketingu známá vlivová agentura Bison&Rose, tak aktivní v jiných záležitostech...

Ztráta 180 mil. Kč je pro ČSSD bolestnou ztrátou, která dramatickým způsobem dopadne do financí ČSSD. V ČSSD budou tak mít do budoucna velké problémy se svou konkurenceschopností vůči hnutí ANO s jeho prakticky neomezenými finančními, resp. mediálními možnostmi. Ekonomický ředitel Starec by měl od politických soupeřů ČSSD dostat metál.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama