Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2010 17:12:00

Zrušení školy nic nevyřeší

Zrušení školy nic nevyřeší

Reakce na zrušení speciální základní školy v Ostravě.

 Rada Evropy, Evropská Komise i další mezinárodní instituce nás dlouhodobě upozorňují, že má Česká republika problém se začleňováním některých skupin žáků do základních škol. Právě multietnické školy, které se vyznačují malým počtem žáků ve třídách a individuálním přístupem, pak mají být řešením pro vzniklou situaci.

ZŠ Matrasova v Ostravě byla právě jednou z nich. Dnes už rodiče mohou bohužel říkat, že „byla". Škole totiž s posledním dnem školního roku zazvoní i „poslední zvonění". Stačilo jedno rozhodnutí zastupitelstva. A ti, kterých se to opravdu týká, tedy děti, rodiče a učitelé, se o tom dozvěděli až jako poslední. Přitom nikoho z kompetentních nezajímalo, kam mají rodiče své děti umístit. Jedná se o děti, které potřebují individuální péči, a způsob výuky právě v multietnické škole jim vyhovoval, a dokonce jejich dovednosti rozvíjel. Nyní minimálně některé z nich budou muset přejít do podobné školy v Ostravě, která je nicméně několik desítek minut tramvají daleko. A ruku na srdce, kdo z nás by malé dítě něco takového nechal podstoupit. Proto většina z dětí, kterých se to týká, s největší pravděpodobností nastoupí na normální základní školu. To však nebude bez problémů. Minimálně skutečnost, že musí odejít ze školy, kde měli zázemí, kamarády, učitele, kteří na ně měli čas, prostě pocit, že jim někdo dává šanci, jim nic nevynahradí.

K tématu: Paroubek: Senátorka Janáčková přispívá k podhoubí rasismu

Možná je otázka jednoho a půl miliónu korun, který zastupitelstvo škole ročně přispívalo, natolik zásadní, aby vedla k nejistotě ve stovce rodin malých žáčků. Chápu, šetřit se musí všude, ale tohle šetření je příliš krátkozraké. Pokud se chceme považovat za vzdělanou společnost, měli bychom i těm z nás, kteří to potřebují, umožnit, aby vzdělání mohli dosáhnout. Na standardní základní škole se to bezpochyby může povést také, bude to však velmi náročné pro všechny zainteresované a výsledek bude nejistý. S posledním zvoněním školy již nikdo nic nenadělá, ale možná by to měl být minimálně příklad pro ponaučení. Ponaučení nás všech, že nejen v případě, kdy se o někom rozhoduje, je nutné s ním mluvit, ale také, že ušetření statisíců korun může způsobit problémy na celý život. Tito malí žáčci totiž vyrostou, a ne nadarmo se říká, že vzdělání je základ života.

Přejme jim, aby našli podobnou školu a skvělé učitele, kteří budou mít čas se jim věnovat. V Ostravě jich už moc takových nenajdeme. A věřím, že paní starostce a současné senátorce Janáčkové se již nikdy nepodaří zničit žádnou z takto úspěšných škol. Současně bych ráda vyzvala všechny politiky, aby takovýmto činům zabránili bez ohledu na to, k jaké straně patří.

Kateřina Konečná, poslankyně PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama