reklama

Ing. Lucie Ramnebornová

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2010 15:49:31

Věže Karlova mostu II. – Malostranské mostecké věže

Věže Karlova mostu II. – Malostranské mostecké věže

Tak tu máme nový rok. Ten předchozí uplynul jako voda a před námi jsou samé radosti, jak doufám. Na starosti se mi totiž myslet nechce.

Vám všem nebo nám všem bych chtěla popřát do roku 2010 těch starostí co nejméně, hodně nezapomenutelných zážitků a zdraví. A díky za Vaši přízeň! Je pro mě příjemné pomyšlení, že se budeme setkávat, abychom se podělili o to, co zajímavého se v Praze děje.

Na Malostranském konci Karlova mostu naleznete ne jednu, ale hned dvě věže. Malostranské mostecké věže mají odlišný vzhled, původ i velikost. Menší z nich byla postavena již v románském slohu a byla také součástí prvního pražského kamenného Juditina mostu z 1. poloviny 12. století. Zřejmě byla ale starší než samotný Juditin most. Později byla několikrát upravovaná a tak její dnešní podoba je z části ovlivněná renesancí. Druhá, vyšší věž, měla vzniknout spolu se stavbou Karlova mostu, ale nestalo se tak. Na první pohled je zřejmé, že její mohutná podoba není dílem Parléřovy huti. Obě věže pak spojuje brána s cimbuřím z počátku 15. století, která je zdobená znaky zemí českého krále Václava IV.

Asi netušíte, že vyšší z věží je vlastně nejmladší částí celého Karlova mostu, nepočítáme-li pozdější rekonstrukce mostu po povodních. Byla postavená teprve za vlády Jiřího z Poděbrad, tzn. kolem poloviny 15. století. Na věži je řada výklenků, kam měly být umístěny pískovcové sochy, ale k jejich realizaci nikdy nedošlo. Zajímavé je také to, že věž byla využívána především jako skladiště a vzhledem ke své dispozici i jako hláska, pro případ nebezpečí či požárů. Ochoz je umístěn ve výšce šestadvaceti metrů, celkově je však věž o dvacet metrů vyšší a dosahuje, bez ozdobných špiček, výšky pětačtyřicet metrů.

I menší Malostranská mostecká věž skrývá řadu zajímavostí. Býval zde mostní úřad, kde se vybíral poplatek, tzv. mýto, za přecházení mostu a v minulosti také císařská celnice. A věděli jste, že v Juditině věži je uložen vzácný pozdně románský opukový reliéf, který pravděpodobně zachycuje druhého českého krále Vladislava, kterému římský císaře Friedrich Barbarossa předává královský úřad? Z precizního zpracování reliéfu všechny detaily nevyčteme, ale i tak je uměleckou vzácností inspirovanou antickou tradicí. Kromě toho ve věži bývalo i vězení pro těžké zločince. Snad proto zde byla v roce 1517 vystavena uťatá hlava loupeživého rytíře Jindřicha z Bohnic, zvaného Bohniček.

Tak co, už jste dojedli a dopili? Určitě jste plni síly a energie, takže neváhejte a zajděte si v tomhle mrazivém zimním počasí na malou procházku na Karlův most. Až vylezete na Malostranskou mosteckou věž zjistíte, že Praha z výšky je jiná. Ten pohled za to určitě stojí. A přibalte si ještě foťák. Kdy se Vám zase poštěstí vidět zasněženou Malou Stranu a Pražský hrad.

Krásný rok 2010!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama