ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2010 13:04:28

Do regionu proudí stamiliony na projekty úspor energie

Do regionu proudí stamiliony na projekty úspor energie

V pátek 29. ledna 2010 byl slavnostně ukončen projekt realizace úspor energie SZEŠ Lanškroun financovaný z Operačního programu životní prostředí (OPŽP). Slavnostního aktu se zúčastní i senátorka Ludmila Müllerová.

V pátek 29. ledna 2010 byl slavnostním otevřením zrekonstruovaného areálu Střední zemědělské školy Lanškroun ukončen projekt realizace úspor energie SZEŠ Lanškroun financovaný z Operačního programu životní prostředí (OPŽP). Slavnostního aktu se zúčastní i senátorka Ludmila Müllerová, která je mimo jiné členkou Řídícího výboru OPŽP. Tento orgán je vrcholným orgánem při schvalování žádostí o financování projektů z tohoto zdroje financí EU. „V našem orlickoústeckém regionu v rámci 11 výzev OPŽP již uspělo celkem 59 žádostí o celkovém objemu 1,010 miliardy Kč, z toho přímá schválená podpora z Operačního programu životní prostředí činí 704,5 milionu Kč, v letech 2008 - 2010 bylo již vyplaceno na 17 dokončených projektů 53,6 milionu Kč,“ shrnuje dosavadní stav senátorka Ludmila Müllerová. Více než polovina projektů v okrese (31) je realizována v prioritní ose 3. – Udržitelné využívání zdrojů energie a zejména v oblasti podpory 3.2.1. Realizace úspor energie. Což je i příklad projektu SZEŠ Lanškroun, kde na zateplení budov školy činila dotace 8,292 milionů Kč z celkového objemu nákladů 12,441 mil Kč na zrekonstruování areálu školy. „Jsem ráda, že zejména zřizovatelé škol, ať už mateřských, základních nebo středních, využívají tuto možnost získání evropských financí na zateplení a změnu vytápění těchto objektů. Od 1. února do 31. března 2010 se otvírá v rámci XVI. výzvy OPŽP již pátá možnost získat dotace na zateplování veřejných budov, v níž jsou alokovány další 3 miliardy Kč z prostředků EU,“ dodává senátorka. Tato výzva je opět zaměřena na snižování spotřeby energie zlepšením tepelně technických vlastností obvodových konstrukcí budov - zateplení obvodových plášťů a střešních konstrukcí a výměna či rekonstrukce otvorových výplní, podpořeny jsou projekty dosahující minimální hrance 50 bodů v součtu hodnocení technické kvality a ekologické relevance dle hodnot ve výběrových kritériích. Více informací je k dispozici na internetových stránkách OPŽP www.opzp.cz.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama