ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2010 12:00:00

Protikrizová opatření tvrdě dopadají i na zdravotně postižené

Protikrizová opatření tvrdě dopadají i na zdravotně postižené

Jedním z úsporných opatření, která mají vést ke snižování deficitu státního rozpočtu je změna výše příspěvku na provoz motorového vozidla pro zdravotně postižené. Bohužel velmi tvrdě dopadá na i skupinu osob hendikepovaných,....

Jedním z úsporných opatření, která mají vést ke snižování  deficitu státního rozpočtu je změna výše  příspěvku na provoz motorového vozidla pro  zdravotně postižené.

Bohužel velmi tvrdě dopadá na  i skupinu osob hendikepovaných, kteří  vzhledem ke svému postižení mají problémy cestovat hromadnými dopravními prostředky a jsou odkázáni na  dopravu vlastním motorovým vozidlem. 

 

Vyhláška platná od 1. ledna 2010 snižuje  příspěvek na provoz motorového vozidla zdravotně postižených a to o 50% u osob, jejichž zdravotní stav odůvodňuje přiznání mimořádných výhod II. stupně, a o 20% u osob, jejichž zdravotní stav vynucuje  přiznání mimořádných výhod III. stupně. Nově tak příspěvek na provoz motorového vozidla v roce 2010 činí  7 920 Kč pro  zdravotně postižené III. stupně,  3 000 Kč pro občany zdravotně postižené  II. stupně.  Jedinou  pozitivní zprávou  zůstává, že snížení se netýká rodičů dětí s onkologickým onemocněním , kde činí  9 900 Kč pro rodiče dětí s uvedeným onkologickým onemocněním.  

 

Přestože ministerstvo práce a sociálních věcí  vyhovělo zásadním připomínkám Národní rady zdravotně postižených ČR  a  pro rok 2010 byl tak akceptován kompromisní návrh, dopadá snížení dávek na nejvíce postižené občany velmi tvrdě.

Sice současně dojde ke snížení počtu ujetých kilometrů (z 9 000 na 7 000), které zakládají nárok na zvýšení příspěvku na provoz motorového vozidla, a navrhované opatření  by mělo být dočasné  pouze pro letošní rok, vzhledem k některým populistickým návrhům předkládaným ve sněmovně, které nadále  prohlubují deficit státního rozpočtu,   bohužel   nedokážu předvídat, jaká bude  další realita.

 

Věřím, že po  očekávaných parlamentních volbách  převládne  zdravý rozum a dopady ekonomické krize přestanou být řešeny na úkor těch nejpostiženějších…..

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama