Ing Milan Richter

.
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2010 18:18:25

Web Prahy vyhodnocen jako druhý na světě a nejlepší v Evropě!

Web Prahy vyhodnocen jako druhý na světě a nejlepší v Evropě!

Renomovaný The e-Governance Institute dnes zveřejnil žebříček webových stránek světových metropolí. Na vynikajícím druhém místě se v něm umístil internetový portál hlavního města Prahy www.praha.eu.

Praha je navíc podle žebříčku nejlepší v Evropě a dosáhla historicky druhého nejvyššího bodového výsledku. „Skvělé umístnění je výsledkem dlouhodobé systematické práce, která nám umožnila výrazně pozdvihnout úroveň on-line služeb od posledního hodnocení v roce 2007. Ukazuje se, že i přes různé překážky na cestě, je v oblasti e-governmentu odvedeno mnoho práce,“ řekl primátor hlavního města MUDr. Pavel Bém. Kromě toho Praha uspěla i na domácí půdě, když získala ocenění v soutěži Zlatý erb o nejlepší elektronickou službu za portál Zakázky pod lupou.

Hodnocení „Digital Governance in Municipalities Worldwide“ je jediné svého druhu, které nehodnotí webové stránky měst subjektivně podle jejich designu, nýbrž na základě objektivních kritérií. The E-Governance Institute, který je součástí prestižní Rutgers University v Newarku (USA), provádí ve spolupráci s Division for Public Administration and Development Management Organizace spojených národů hodnocení internetových stránek světových metropolí každé dva roky již od roku 2003. V roce 2005 Praha obsadila 14. místo a ve 2007 15. místo. V právě zveřejněném žebříčku Praha kromě druhého místa získala i jedno prvenství – oproti roku 2007 udělala ze všech hodnocených měst největší pokrok.

„O dobré práci Odboru informatiky MHMP svědčí kromě 2. místa v žebříčku i markantní nárůst návštěvnosti portálu. Ta nyní dosahuje téměř 600 tisíc návštěv měsíčně. Zatímco předchozí stránky byly jen internetovou vývěskou magistrátu a jejich funkcí bylo zpřístupnit zveřejňované informace o činnosti úřadu občanům Prahy, současný portál je hlavní elektronickou vstupní bránou
k informacím a službám poskytovaným Prahou pro obyvatele města, ale i pro ty, kteří do ní přijíždějí za prací i zábavou. Důraz klademe rovněž na interaktivitu a zpřístupnění některých služeb úřadů prostřednictvím internetu. Občané tak ušetří čas za cesty k přepážkám,“ řekl náměstek primátora Milan Richter. Stránky provozují služby, jako jsou interaktivní mapy, informační systém o stavu dopravy v Praze včetně on-line záběrů kamer či podávání elektronických formulářů.

The E-Governance Institute dále udělil cenu za nejvýraznější pokrok mezi světovými městy Ing. Václavu Krausovi, který byl během celého hodnoceného období ředitelem odboru informatiky MHMP.

Weby světových měst byly hodnoceny na základě 98 kritérií, rozdělených do kategorií zabezpečení, přístupnost stránek, obsah, služby na stránkách a zapojení občanů do rozhodování města. Kritéria například zkoumají, zda stránky chrání soukromí návštěvníků, jaké záležitosti lze s úřadem vyřídit po internetu či jak rychle reagují politici na dotazy občanů vložených na on-line fórum.

Umístěním portálu http://www.praha.eu v první světové trojce však úsilí o vysokou kvalitu elektronické veřejné správy v Praze nekončí. Přirozeným dalším krokem je dosáhnout stejné kvality i u internetových stránek pražských městských částí. V současnosti jsou metodologií „Digital Governance in Municipalities Worldwide“ hodnoceny stránky 22 městských částí Prahy
a zpracovávají se přehledy úspěšných projektů městských částí.

Výsledky hodnocení internetových stránek městských částí budou zveřejněny na konferenci ePraha 2010, která proběhne 21.-22. dubna 2010. Konference se koná pod záštitou primátora a prostřednictvím videopřenosu na ní promluví i zakladatel a současný ředitel e-Governance Institute, světový „guru“ elektronické veřejné správy Marc Holzer, jehož účast musela být bohužel na poslední chvíli zrušena kvůli problémům v mezinárodní letecké dopravě.

Kromě úspěchu v zahraničním hodnocení Praha dosáhla skvělého ocenění i na domácí scéně. Uspěla v soutěži Zlatý erb o nejlepší elektronickou službu, kterou se stal portál Zakázky pod lupou (http://zakazky.praha.eu). Ten byl uveden do provozu v květnu 2009 a zveřejňuje všechny zakázky hlavního města Prahy – u stavebních prací nad 1 milion korun, u objednávek služeb a dodávek nad půl milionu korun. Každá zakázka obsahuje detailní informace, což ocenila i porota 12. ročníku soutěže Zlatý erb, které se zúčastnilo 523 měst a obcí. „Portál Zakázky pod lupou představuje jedno z protikorupčních opatření,“ říká náměstek primátora Milan Richter. „Veřejnost má ojedinělou možnost nahlédnout do hospodaření města. Praha nic neskrývá a jejímu přístupu k informacím patří i ocenění ve Zlatém erbu,“ dodává primátor Pavel Bém.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama