Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2010 12:36:00

Banky mezi sebou nesoutěží. Jsou smluvené

Banky mezi sebou nesoutěží. Jsou smluvené

Nižší bankovní a telekomunikační poplatky pro občany ČR.

Bankovní poplatky v České republice jsou vyšší než v eurozóně. Bankovnictví v ČR je typický příklad ovládnutí trhu firmami s významnou tržní silou (nad 20%), kdy banky mezi sebou nesoutěží, ale ve shodě vytěžují z trhu maximum.

Jen tři největší banky operující na českém trhu (Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB) vykázaly za loňský rok zisk přesahující 50 miliard korun. Většina bank zisk odvádí do zahraničí bez reinvestování v ČR. Tři telekomunikační operátoři působící na našem trhu vykázaly za loňský rok zisk přesahující 33 miliard korun.

Telekomunikační poplatky jsou v ČR druhé nejvyšší v Evropě. Tři dominantní operátoři ve skutečnosti nesoutěží a jedná se tedy o narušené tržní prostředí, kde například dochází ke zneužívání situace v oblasti vysokorychlostního internetu, kdy poměr ceny a garance rychlosti přenosu neodpovídají EU trendům.

ČSSD chce pro tuto oblast uplatnit dva základní modely. Podpoření konkurence všude tam, kde to je možné. Zároveň je třeba efektivně využívat kontrolní a regulační instituce státu. V případě bank jde o Ministerstvo financí a ČNB, v případě mobilních operátorů o Český telekomunikační úřad.
Bez ohledu na hospodářskou krizi zisky dominantních firem poskytujících regulované služby v posledních letech enormně rostly. V řadě případů jde o společnosti se zahraničními majiteli a odvodem celého zisku do zahraničí.

Cílem ČSSD je dostat tyto ceny dostat (snížit nebo zmrazit) na úroveň srovnatelných zemí Evropské unie. ČSSD v dubnu představí komplexní plán, jak toho dosáhnout.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama