Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2017 17:34:00

Krajskou samosprávu si nenecháme nikým zrušit

Krajskou samosprávu si nenecháme nikým zrušit

Projev prezidenta republiky při setkání s hejtmany

Milá Karlo, vážené paní hejtmanky, vážená paní primátorko, vážení páni hejtmani, dámy a pánové,

především vám děkuji za to, že jste přišli.

Zadruhé, navazujeme na naše setkání na Hradě, a jak si vzpomínáte, tehdy jsem se zavázal, že na základě vašeho přání sem přivedu paní ministryni pro místní rozvoj, a protože sliby se mají plnit, paní ministryně je tady. Karlo, děkuji ještě jednou, že jsi přišla.

A než dám slovo paní hejtmance Vildumetzové, předsedkyni Asociace krajů, dovolte mi vyznání víry. Vyznávám Bohu všemohoucímu i vám, že jsem podporovatel krajské samosprávy, kterou jsem jako ministerský předseda prosadil, a to i proti těm, kdo občas uvažují o jejím zrušení, případně omezení.

Andrej Babiš mně nedávno věnoval svoji knihu O čem sním, když náhodou spím, a musím uznat, že ta kniha jako celek se mně líbila. Ale je tam nebezpečná věta o tom, že vlastně vůbec nepotřebujeme krajskou samosprávu. A tak jsem s ním mluvil a říkám mu, Andreji, ty ses zbláznil, protože všechny vyspělé západoevropské země mají krajskou samosprávu. On mi říkal, Miloši, já bych chtěl posílit postavení měst. Je to sice hezké, paní primátorka by možná zatleskala, i když nikdy nevíme, jestli Praha je kraj nebo město.

Primátorka hl. m. Prahy: Praha je obec s postavením kraje.

Vida, ale když budu jednat s kardinálem Dukou o vydání církevních majetků, paní primátorko, tak v případě, když se jedná o tyto majetky, tak je Praha obec a nikoli kraj. Máte obojí, ale když jde o majetek, tak jste jenom to město. Dobře.

Čili, přátelé moji milovaní, já vám slibuji, že společně s vámi budu do roztrhání těla bojovat za přinejmenším zachování, a pokud možno i posílení pravomocí krajských samospráv, protože kdybychom vystavili města tlaku centrálního řízení, tak se vrátíme do systému, který už tady jednou byl a který se neosvědčil.

Dovolte mi proto, abych, vy máte poháry se znakem svého kraje, abych připil na krajskou samosprávu České republiky. Ať se nám všem daří. Ano a teď už je důvod povstat. Tak a budeme bojovat spolu a nenecháme krajskou samosprávu nikým, nikým zrušit.

Na zdraví.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama