Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2010 9:47:00

Peníze z Bruselu všechny problémy nevyřeší

Peníze z Bruselu všechny problémy nevyřeší

Někteří starostové vkládají do evropských peněz až příliš velká očekávání.

O problémech s čerpáním evropských fondů, budoucnosti kohezní politiky soudržnosti po roce 2013, posílení role měst a obcí v evropské regionální politice a problematice veřejných zakázek jsme jednali v závěru června na půdě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na setkání starostů Jihočeského a Plzeňského kraje.

Česká republika má možnost získat dodatečných 237 milionů eur na operace spolufinancované Strukturálními fondy a Fondem soudržnosti v letech 2011 až 2013. Tyto prostředky, které představují částečnou kompenzaci za nepřesný odhad růstu HDP v ČR, ze kterého vycházela Evropská komise v roce 2005, jsou ideální příležitostí pro posílení rozvojových aktivit a projektů měst.

Nicméně někteří starostové vkládají do evropských peněz až příliš velká očekávání. Peníze z Bruselu nevyřeší všechny problémy, musíme se spoléhat i na naše české zdroje. Velkou roli v čerpání evropských peněz hraje pochopitelně rychlost jejich získávání. Podle zkušeností představitelů měst a obcí s fondy je pro ně administrativa příliš složitá, pravidla pro předkládání žádostí o dotace jsou nesrozumitelná, nejasná a nejednoznačná, existují velké problémy s výběrovými řízeními. Český systém, tvořený 26 operačními programy, je nejenom pro města, ale i pro podnikatele a neziskové organizace mimořádně administrativně složitý a zatěžující. Získávání evropských fondů je náročné, o evropské peníze je třeba nejprve požádat, avšak zájemci je dostanou zpětně až po realizaci projektů a jejich důkladném auditu a certifikaci, což většinou trvá několik měsíců, někdy i let. Je proto potřeba hledat konkrétní cesty, jak celý systém zásadně zjednodušit.

Jednou z evropských priorit se stává podpora rozvoje měst. Města a regiony jsou klíčem k obnově světové ekonomiky, neboť mají velkých potenciál. Mohou dosáhnout významných úspor energie inovacemi ve veřejném osvětlení, zateplováním budov, čistší veřejnou dopravou. U nás doma nicméně často hovoříme o principech, prioritách a cílech a zapomínáme na skutečné problémy, které musí primátoři a starostové řešit, což je případ již zmíněné složité administrativy při získávání evropských peněz.

Tuto skutečnost dokreslují i čísla z ministerstva pro místní rozvoj k 3. červnu letošního roku: alokace pro období 2007 - 2013 je pro Českou republiku 790 miliard Kč, přičemž předložených projektů bylo za 875 miliard, schválených projektů bylo za 349 miliard, příjemcům bylo proplaceno 132 miliard a vyčerpáno 34 miliard korun.

Zaměřme se konkrétně na jihozápad Čech, kde se konalo červnové setkání starostů.   Přestože v současnosti představuje politika soudržnosti pro ČR velice štědrý zdroj finančních prostředků z fondů EU (k dispozici je 26,69 miliard eur), čerpání evropských fondů v tomto regionu nicméně zaostává. Zatímco počátkem dubna byly na jihovýchodě Čech vybrány a schváleny projekty již ve výši 58 % celkově dostupných zdrojů pro období 2007 - 2013, na jihozápadě to bylo jen necelých 38 %. Realizátorům projektů včetně obcí bylo navíc proplaceno pouze 13,4 % z celkového objemu finančních prostředků.

Velkou neznámou je, jak budou možnosti čerpání evropských fondů vypadat, až současné programové období v roce 2013 skončí. Jisté je, že kohezní politika EU už nebude taková, jak ji známe dnes. Ta současná totiž nevyhovuje rozpočtovým možnostem a aktuálním výzvám a potřebám.  Je tedy nutné provést reformy a právě teď je nejvyšší čas začít diskutovat o tom, jak by měly reformy vůbec vypadat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama