Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2010 11:46:38

České zdravotnictví je křižovatce, o dalším směřování rozhodnou občané

České zdravotnictví je křižovatce, o dalším směřování rozhodnou občané

Celý systém našeho zdravotnictví stojí na zásadní křižovatce a občané v květnových volbách rozhodnou, kterým směrem se vydáme.

Zda se v českém zdravotnictví zavede systém placení za léčbu nemocí, jak prosazuje TOP 09 nebo zda zvolíme systém kvalitního dostupného zdravotnictví financovaného z veřejného zdravotního pojištění tak, jak navrhuje ČSSD.

TOP 09 a spolu s ní ODS nijak nezastírá, že chtějí zvýšit spoluúčast pacientů téměř dvojnásobně, ze současných 14-ti na 24 %. Mluví o tom otevřeně předseda TOP 09 K. Schwarzenberg i místopředseda M. Kalousek. Člen předsednictva TOP 09 V. Pavelka při představování programu konstatoval, že pacienti si budou platit za všechny nemoci, kromě léčby těch nejtěžších onemocnění jako jsou léčby rakovin či transplantace.

„Expert“ TOP 09 R. Zajac, slovenský exministr zdravotnictví zcela bezostyšně prohlásil, že „náklady na léčbu chřipky nejsou tragické a skoro žádného občana nemohou zruinovat“. To považujeme za naprostý cynismus a aroganci.

O pár dní později potvrdil místopředseda ODS P. Nečas při odpovědi na otázku, zda ODS dokončí tzv. Julínkovy reformy, že, „co se týče zdravotnické reformy, je to v tuto chvíli jediný hotový koncept, který je napsán až do podoby konkrétních zákonů“. P. Nečas tak vlastně potvrdil, že ODS hodlá pokračovat v privatizaci fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven a nehodlá zrušit placení poplatků u lékaře a v lékárnách.

O kvalitě péče nesmí rozhodovat obsah peněženky

ČSSD je zásadně proti pravicovému modelu zdravotnictví. Čeští občané si povinně platí zdravotní pojištění, a proto mají i z hlediska Ústavy ČR nárok na zdravotní péči bez nutnosti placení u lékaře a dokonce za léčbu nemocí. O kvalitě a dostupnosti zdravotní péče nesmí v civilizované společnosti rozhodovat obsah peněženky! ČSSD prosazuje koncept dostupného kvalitního zdravotnictví hrazeného z povinného zdravotního pojištění, tak jak je to obvyklé ve vyspělých evropských státech.

Plány pravice považuje ČSSD za mimořádně škodlivé, jež by rozvrátily celý systém zdravotní péče a ohrozily zdraví českých občanů. Již dnes se ukazuje, že kvůli neproplácení prvních tří dnů nemocenské více než 40 procent občanů své nemoci řádně neléčí a i jako nemocní dál chodí do práce. Tím ohrožují jak zdraví své, tak zdraví svých kolegů. V případě, že by byly zavedeny plány pravice na placení za nemoci, tento stav by se zcela jistě ještě výrazně zhoršil.

O pravicových experimentech rozhodnou občané

ČSSD proto iniciovala vznik Petice proti placenému zdravotnictví, kterou podepsalo již přes padesát tisíc lidí. Sociální demokracie to vnímá jako velmi důrazný projev odporu proti plánům TOP 09 a ODS a podporu představy ČSSD.

Svůj jasný názor na pravicové experimenty a pokusy na lidech můžete jasně vyjádřit ve volbách do poslanecké sněmovny, které se uskuteční 28. a 29. května.


Petr Benda, kandidát za ČSSD ve volbách do poslanecké sněmovny


Vyšlo v týdeníku Homér
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama