ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2010 14:11:00

Jak zatočit s lobbingem

Jak zatočit s lobbingem

Zbývají tři měsíce do voleb a sezóna kladení pastí na voliče vrcholí.

Zejména levicově populistické strany pořádají pro své ovečky úplné mistrovství světa ve skoku na špek. A tak jsme svědky toho, jak se vzápětí po odhlasování Janotova úsporného balíčku ti samí politici s chutí pouštějí do jeho rozebrání na součástky a jednu po druhé je rozbíjejí na padrť. Předseda ČSSD halasně a slavnostně do médií vyhlašuje "dohodu o nezadlužování republiky" a jeho strana spolu s komunisty v ten samý čas podává a prosazuje ve sněmovně celý vějíř návrhů, které zvyšují zadlužení státu o dalších přibližně 20 miliard korun. A to prosím už nyní platíme jen na úrocích 70 miliard korun ročně. Čerstvá zpráva zmiňuje dokonce fakt, že ČR nyní splácí jen ty úroky, aniž by se snižoval samotný základ dluhu. Naopak. Půjčujeme si dál a dál. Peníze, které jednou budou chybět dětem, nebo je více či méně nápadně zaplatíme ještě sami na inflaci, vyšších daních a poplatcích či devalvací měny.

Oblíbeným tématem letošní kampaně je "boj proti korupci" a jedním z jeho hitů se stal opět levicový návrh na zrušení akcií na majitele (dříve "na doručitele"), tedy bez konkrétního známého zapsaného vlastníka. Když pravice argumentuje ústavní ochranou vlastnictví a rozumnou námitkou, že stačí firmám s neprůhlednou vlastnickou strukturou zamezit v přístupu k veřejným zakázkám (a ne je rovnou rušit), tak je hned oheň na střeše a padají obvinění, že snad někdo s korupcí bojovat nechce...

Ze stejného ranku i je i návrh zákona o lobbingu z dílny poslanců ČSSD, KSČM a Strany zelených. Jde o recyklovanou a jen nepatrně vylepšenou předlohu, kterou už na podzim sněmovna odmítla pro zjevnou nedomyšlenost a množství systémových chyb. Nesouhlasné stanovisko k ní zaujala i Fischerova vláda. Pro vytvoření iluze, že se něco děje a někdo "bojuje s lobbingem" je však každý návrh dobrý a ten, kdo by si snad dovolil něco namítnout, může být šikovně nepřímo označen za "lobbistu" či rovnou"korupčníka".

Licoměrnost pupulistických návrhů už mi v tomto případě opravdu nedala a musel jsem stejně jako na podzim vystoupit s vlastním příspěvkem do diskuse. Ač návrh zatím prošel jen prvním čtením, jeho autoři si možná neuvědomují, že v případě jeho konečného přijetí ve stávající podobě by si přichystali past mnozí sami na sebe.

Petr Bratský

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama