Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.12.2017 12:56:26 - Mrazík

naše obrana

Dobrý den. Koukal jsem včera večer na ČT24, kde se jednalo i o bezpečnosti, což je vaše parketa. Mám pár nejasností:
1. Okamura řekl, že si nemyslí, že není třeba přispívat na společnou obranu v rámci NATO ve výši 2% HDP, i když jsme se k tomu zavázali. Znamená to, že závazky pro vás nic neznamenají? Nebo jak to myslíte? Ostatní účastníci debaty se na zvyšování shodli, i když říkají, že to nebude lehké.
2. Jestli nemáme dostatek prostředků přispívat do NATO, kde chcete vzít peníze na posílení a budování naší armády? Není snadnější dát ty prostředky NATO?
3. Zaznamenal jsem z vaší strany výhrady k účasti našich vojáků na zahraničních misí. Není ale tohle cesta, jak bojovat s IS mimo naše území? Nebo jak chcete IS stát porazit vy?
Budu rád zao dpověď. Mrazík

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.12.2017 18:31:01 - Ing. Radovan Vích
Ad 1) Armáda dostává od roku 2004 cca 1% HDP ročně a deficit je tak za celou dobu k dnešnímu dni cca 650 mld korun. To je díky vládám ČSSD a ODS. Armáda potřebuje mít schopnosti případné akvizice také absorbovat. Ty dnes nemá. Z pohledu SPD je do armády investováno žalostně málo a není doplněná. Rozpočet armády může být v jednom roce třeba 1,6 % a ve druhém třeba 2,2% HDP, pokud by se jednalo o velkou zbrojní zakázku. Armáda však na to musí být připravena zejména ve formě osob, učebně výcvikové základny, servisů, logistiky atd. Uzákonění výše výdajů na 2% HDP bez toho, aby armáda byla schopna případné akvizice účelně pojmout, je plýtvání peněz daňových poplatníků. Takže všechny dosavadní vlády závazek porušovaly. SPD prosazuje navýšení rozpočtu na armádu, nikoliv však uzákoněním 2% HDP.

Ad 2) Návrh státního rozpočtu v rozpočtové kapitole MO na rok 2018 jsem podrobil při jednání Sněmovního výboru pro obranu kritice a při hlasování návrhu usnesení jsem tento návrh nepodpořil. Byl připravován vládou ČSSD, ANO a KDU-ČSL a byly v něm z mého pohledu značné vnitřní rezervy. Do budoucna by peníze do rozpočtu MO bylo možné převézt například z rozpočtové kapitoly MPSV určených na vyplácení neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým. SPD upřednostňuje investovat v současné době finanční prostředky do vlastní armády.

Ad 3) SPD podporuje vysílání vojáků do ZO ale pouze na základě rezoluce RB OSN, nikoliv však nyní. Samozřejmě se to týká i případných navyšování počtů vysílaných vojáků. ZO je příliš mnoho a vojáky teď potřebujeme doma. Mise v Afghánistánu je z mého pohledu nekonečná, bude trvat ještě  minimálně 10-15 let a s nejasným výsledkem. Mnohem více mě znepokojují důsledky ilegální migrace v podobě rostoucích obav z terorismu, vlající vlajky IS v Bosně a Hercegovině anebo situace v Kosovu. IS se musí porazit koalicí USA-Rusko v kooperaci se státy v dané lokalitě (Sýrie, SAE, Irán, Irák). Pokud by se měli naši vojáci nějaké společné operace v této lokalitě účastnit, tak by to mělo být výhradně na základě platné rezoluce RB OSN.